Senator Niko Koffeman doet aangifte tegen nVWA en ruimings­be­drijf


21 maart 2012

Eerste Kamerlid Niko Koffeman heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan wegens ernstige dierenmishandeling. Onder toezicht van de nVWA voerden medewerkers van een nog onbekend ruimingsbedrijf de ruiming uit met gas dat geleverd werd door Carbolim (een fabrikant van koolzuurgas voor frisdranken), op een wijze die ernstig en vermijdbaar dierenleed veroorzaakte. De staatssecretaris gaf in de Kamer toe dat de ruiming onzorgvuldig had plaatsgevonden, dat die onnodig lang duurde, in twee fases was uitgevoerd en dat onder de dode dieren nog levende dieren waren aangetroffen die “op een andere wijze zijn afgemaakt.”


Bleker maakte in zijn optreden bij Pauw en Witteman (“kalkoen is een schitterend gerecht”) duidelijk zich alleen zorgen om de financiële gevolgen voor de veehouder te maken, en geen enkel mededogen met de letterlijk doodgemartelde dieren te hebben. Niko Koffeman: “Het feit dat de nVWA opdrachtgever voor de ruiming was en toezichthouder tijdens de ruiming, dat er een kennelijk niet deskundig bedrijf werd ingeschakeld voor de ruiming en dat er geen proces verbaal werd opgemaakt ondanks duidelijke wetsovertreding, en het feit dat Bleker in de Kamer liet weten zelf geen aangifte te overwegen, maakt duidelijk dat dieren in Nederland dan wel wettelijke bescherming hebben, maar geen werkelijke bescherming. Justitie zal moeten optreden tegen deze wild-west taferelen en ernstige normvervaging waar zelfs de toezichthouders bij betrokken zijn.”

Koffeman heeft eerst de dierenpolitie gebeld , maar toen die geen raad wist met de melding en ook de basiseenheid van de politie in Kelpen-Oler niet wist wat te doen, heeft hij aangifte gedaan bij de politie in Den Haag. Koffeman: “We wachten het onderzoek van justitie naar de gebeurtenissen af, en zullen ook de staatssecretaris aanspreken op zijn gebrek aan daadkracht jegens wetsovertreders die ernstig dierenleed veroorzaken en falende toezichthouders onder zijn verantwoordelijkheid."

Staatssecretaris Bleker gaf de gemaakte fouten toe in antwoord op mondelinge vragen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Ooievaar Freedom vliegt haar vrijheid tegemoet

Ooievaar Freedom is weer vrij. De wilde ooievaar werd vorig jaar gevangen in Duitsland en door een Belgische handelaar op ...

Lees verder

Schuurkippen scharrelen niet

Consumenten moeten eerlijke informatie krijgen over eieren die te koop zijn in de winkels. Daarom wil de Partij voor de Die...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief