Schuur­kippen schar­relen niet


22 maart 2012

Consumenten moeten eerlijke informatie krijgen over eieren die te koop zijn in de winkels. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat eieren van kippen die niet naar buiten kunnen, niet langer als ‘scharreleieren’ mogen worden verkocht. De partij wil dat de naam weergeeft hoe de dieren zijn gehouden. ‘Scharrelkippen zitten hun hele leven in een schuur, dus ‘schuurei’ is een betere benaming voor hun eieren. Esther Ouwehand dient vandaag een motie in om dit misverstand recht te zetten.

Hennen die de ‘scharreleieren’ leggen, zitten hun hele leven met duizenden soortgenoten opgesloten in een donkere schuur. Ze moeten daar één vierkante meter aan ruimte delen met acht andere, dat is nauwelijks een A4tje per kip. Van scharrelen is dus helemaal geen sprake. De Partij voor de Dieren vindt dat er pas gesproken mag worden van scharrelen als de dieren gelegenheid hebben tot vrije uitloop. Die eis is er wél voor scharrelvlees. “Het is misleiding om eieren van kippen die nooit buiten komen ‘scharrelei’ te noemen,” vindt Esther Ouwehand. “Consumenten denken daardoor dat de kippen het best goed hebben omdat zij kunnen scharrelen, maar scharreleieren zijn uit het oogpunt van dierenwelzijn de slechtste eieren die in Nederland verkocht mogen worden als tafelei.”

Supermarktketen Plus maakte onlangs bekend dat zij vanaf de week voor Pasen alleen nog maar biologische en vrije-uitloop eieren zal verkopen. Na de kooi-eieren verdwijnen hiermee ook de ‘scharreleieren’ uit de schappen. De Partij voor de Dieren juicht dit besluit van harte toe, en hoopt dat alle andere supermarktketens dit goede voorbeeld zullen volgen. Esther Ouwehand heeft de staatssecretaris van Landbouw gevraagd om dit initiatief van de Plus te omarmen. Opmerkelijk is dat de Nederlandse Pluimveehoudersvakbond en LTO boos hebben gereageerd op het besluit van de Plus. De Partij voor de Dieren wil dat Bleker daar afstand van neemt.

Lees hier de motie over ‘schuurei’
Lees hier de Kamervragen over het besluit van Plus en de reactie van de NPV

Gerelateerd nieuws

Senator Niko Koffeman doet aangifte tegen nVWA en ruimingsbedrijf

Eerste Kamerlid Niko Koffeman heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan wegens ernstige dierenmishandeling. Onder to...

Lees verder

Kamer: Geen jacht op kolgans en grauwe gans

De grauwe gans en de kolgans worden niet vrij bejaagbaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de motie van Anja Ha...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief