Ooievaar Freedom vliegt haar vrijheid tegemoet


21 maart 2012

Ooievaar Freedom is weer vrij. De wilde ooievaar werd vorig jaar gevangen in Duitsland en door een Belgische handelaar op Marktplaats te koop aangeboden. De Nederlandse Jeanet Zwiers kocht de verwaarloosde vogel voor 400 euro, met de bedoeling de ooievaar eerst aan te laten sterken en dan vrij te laten. Dat gebeurde donderdag 8 maart, na onnodig lange gevangenschap. Esther Ouwehand en Zwiers lieten Freedom samen uit haar kooi.

Maandenlang verbleef de ooievaar in een volière van ooievaarstation De Lokkerij in Meppel, een centrum dat is gespecialiseerd in de opvang en verzorging van ooievaars. Reden daarvoor was dat staatssecretaris Bleker weigerde een ontheffing te verlenen voor de terugplaatsing van Freedom in de vrije natuur.

De Partij voor de Dieren maakte bezwaar tegen de verplichte gevangenschap. Om de bredere problematiek aan de kaak te stellen van het houden van dieren als huisdier die daar duidelijk niet voor geschikt zijn, diende de Partij voor de Dieren een motie in. Deze motie, die de steun kreeg van een Kamermeerderheid, is een stap dichter bij een zogenaamde positieflijst voor het houden van huisdieren waar de Partij voor de Dieren al jaren op aandringt. Zo'n positieflijst is een lijst met dieren die – op basis van hun natuurlijke gedrag - geschikt zijn om in huis te houden. Nu is het andersom geregeld: alle dieren zijn toegestaan als huisdier, tenzij er een verbod op is.

Lees meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor Freedom en ander dieren die niet in huiskamers of achtertuinen horen.

Vroege Vogels-tv maakte een prachtige reportage over Freedom die je kunt bekijken op hun website. Ook startte Vroege Vogels een petitie tegen de handel in wilde dieren op internet. Warm aanbevolen, tekenen kan hier!

Gerelateerd nieuws

Veel Partij voor de Dieren deelnemers bij manifestatie 'We zijn het Mega zat'

Honderden leden van de Partij voor de Dieren zijn zaterdag 17 maart uit heel Nederland naar Amsterdam afgereisd voor de ma...

Lees verder

Senator Niko Koffeman doet aangifte tegen nVWA en ruimingsbedrijf

Eerste Kamerlid Niko Koffeman heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan wegens ernstige dierenmishandeling. Onder to...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief