Schippers geeft toe: 'Commer­ciële voor­lichting geen taak univer­siteit'


15 november 2011

Minister Schippers is het eens met de Partij voor de Dieren dat commerciële voorlichting niet behoort tot de taak van universiteiten. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme over het bericht ‘Wageningen Universiteit verdraaide onderzoek over melk’.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een persbericht van de Universiteit Wageningen dat stelde dat ‘Joris Driepunter gelijk kreeg’. De boodschap was dat drie glazen melk per dag goed zouden zijn voor de gezondheid en de kans op kanker verkleinen. Joris Driepinter is een stripfiguur dat in het verleden werd ingezet om de melkconsumptie te promoten. Een van de onderzoekers –afkomstig van Harvard- die had deelgenomen aan het onderzoek dat ten grondslag lag aan het betreffende persbericht liet weten dat de boodschap van het persbericht ‘misleidend’ was. Het grootste deel van de resultaten in het onderzoek wijst er namelijk helemaal niet op dat melkconsumptie zo goed is.

Inmiddels heeft de Universiteit Wageningen toegegeven dat het gebruik van Joris Driepinter in het persbericht ongepast was. In een verklaring stelde de universiteit dat er geen bewijs is gevonden dat de consumptie van melk de kans op kanker verkleind. Desondanks laat minister Schippers weten dat het minsterie geen onderzoek zal instellen naar de banden tussen de melkindustrie en de Universiteit Wageningen. Wel zal de Reclame Code Commissie zich uitspreken over de kwestie, naar aanleiding van een klacht die is ingediend door de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief