Ontgroening kabi­nets­beleid moet terug­ge­draaid


24 april 2012

De Partij voor de Dieren roept alle fracties in de Kamer op maatregelen die mank gaan aan mededogen en duurzaamheid controversieel te verklaren. De crises in het land moeten zo snel mogelijk in samenhang worden aangepakt. Niet alleen de Europese crisis, maar ook die op het gebied van de voedsel, zoet water, energie, biodiversiteit, klimaat en dierziekten. Al deze problemen hebben een gemeenschappelijke oorzaak: het stelselmatige kortetermijndenken, dat ook het kabinet Rutte regeerde. De reproductiecapaciteit van de aarde moet gerespecteerd worden, willen we een duurzame toekomst bewerkstelligen voor komende generaties. Het roer moet drastisch om. De slechte voornemens die dit kabinet in voorbereiding had mogen daarom niet worden uitgevoerd, maar moeten aan de kiezer voorgelegd worden. In afwachting van de verkiezingen kunnen ze niet behandeld worden.

Voor kabinet-Rutte was alles van waarde letterlijk weerloos. Het kabinet schafte onze natuur zowat af met ongehoorde bezuinigingen. Er werd vergaand ingegrepen op passend onderwijs, PGB’s, cultuur, geestelijke gezondheidszorg en hoger onderwijs. De verhoging van griffierechten die het kabinet wil zou de toegang tot de rechter ernstig bemoeilijken. De Partij voor de Dieren wil deze maatregelen terugdraaien. Ook controversiële wetten en plannen als de Crisis- en herstelwet, de Blankenburgertunnel en de Wet Natuur wil de Partij voor de Dieren van tafel hebben.

Het is een illusie om te denken dat er –ook met snelle verkiezingen- op korte termijn een nieuw kabinet is geformeerd. Daarom wil de Partij voor de Dieren een groen zakenkabinet waarin een aantal bewindslieden worden vervangen door staatslieden die kunnen opereren vanuit het overstijgend belang. Dit tussentijds kabinet zal zich constructief moeten opstellen ten opzichte van een groene koerswijziging. Plaatsvervangend fractievoorzitter Esther Ouwehand: "Als de demissionaire premier zijn groene agenda uit de kast haalt, valt er te praten met de Partij voor de Dieren, maar er zal dan eerst definitief een einde gemaakt moeten worden aan het rücksichtslose ontgroeningsbeleid van de laatste 1,5 jaar!”

Lees hier de bijdrage van Esther Ouwehand

Bekijk hier het debat op debatgemist.nl

Gerelateerd nieuws

Bij-scholing Wageningen

De Partij voor de Dieren heeft zaterdag 21 april de campus van Wageningen Universiteit & Research (WUR) omgetoverd tot ...

Lees verder

Rotterdamsebaan niet onder Crisiswet

Esther Ouwehand heeft een motie ingediend met het verzoek de Rotterdamsebaan van de lijst projecten te halen die onder de C...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief