Ric O'Barry spreekt in Tweede Kamer over Dolfi­narium


8 juni 2016

Ric O’Barry, de oud-trainer van Flipper en wereldwijd boegbeeld van dolfijnbescherming, spreekt op 8 juni in de Tweede Kamer over het Dolfinarium. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg organiseert samen met Rudmer Heerema (VVD) een lezing voor Kamerleden door de hoofdpersoon van de Oscar-winnende documentaire The Cove. Dinsdag heeft het Dolfinarium O’Barry weggestuurd, toen hij met eigen ogen de situatie van de dolfijnen daar wilde bekijken.

Op woensdag 8 juni houdt O’Barry, bekend als oud-trainer van Flipper en sinds decennia een vooraanstaand dolfijnbeschermer, een lezing in de Tweede Kamer over het dierenleed van dolfijnen in dolfinaria en over de gruwelijke dolfijnenjacht. De lezing vindt plaats op initiatief van Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en wordt mede georganiseerd door Rudmer Heerema (VVD). Na de lezing zal O’Barry in gesprek gaan met de Kamerleden.

De bekende en bevlogen dierenactivist O’Barry zet zich al 45 jaar in voor het welzijn van dolfijnen in gevangenschap. O’Barry werkt wereldwijd samen met NGO’s, wetenschappers, journalisten en activisten. Hij is voor korte duur in Nederland en geïnteresseerd in de discussie die op gang is gekomen naar aanleiding van de Rambam-uitzending van 2 maart jl. In die uitzending lieten de programmamakers zien dat het dolfinarium, dat zichzelf met een dierentuin vergelijkt, in werkelijkheid niet anders is dan een circus, waar de dolfijnen kunstjes moeten uitvoeren. Het gesprek met O’Barry biedt de mogelijkheid zijn ervaring en kennis te benutten voor het bepalen van een visie voor de toekomst van het dolfinarium.

Flipper en Dolphin Project
In de jaren ‘60 heeft Ric O’Barry zelf vijf dolfijnen uit het wild gevangen en getraind voor de populaire televisieserie Flipper. Door zijn contact met deze sociale en intelligente dieren kwam O’Barry tot inkeer. Sinds de jaren ‘70 zet hij zich in om zoveel mogelijk mensen te bereiken met zijn boodschap over de nadelige effecten van gevangenschap op dolfijnen. Zijn organisatie, Dolphin Project, pleit voor het vrijlaten van dolfijnen waar mogelijk en het sluiten van dolfinaria wereldwijd zodat de vangst van dolfijnen uit het wild en het leed van dolfijnen in gevangenschap kan worden beëindigd.

De lezing van Richard O’Barry vindt plaats op woensdag 8 juni van 16:00 tot 17:00 in de Troelstrazaal in de Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Trek ontheffing voor circusolifant in

De Partij voor de Dieren wil dat olifant Buba en twee zebra’s weggehaald worden uit Circus Freiwald. Het is sinds 2015 verbod...

Lees verder

Ric O’Barry: ‘Nederland, sluit Dolfinarium!’

Ric O’Barry heeft Nederland opgeroepen dolfinariumvrij te worden. De oud-trainer van Flipper en wereldwijd boegbeeld van de d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief