Ric O’Barry: ‘Nederland, sluit Dolfi­narium!’


10 juni 2016

Ric O’Barry heeft Nederland opgeroepen dolfinariumvrij te worden. De oud-trainer van Flipper en wereldwijd boegbeeld van de dolfijnenbescherming deed zijn oproep tijdens een gesprek met de Tweede Kamer. O’Barry vindt het houden van dolfijnen in gevangenschap dieronvriendelijk en een verkeerde vorm van educatie.

Op uitnodiging van Kamerleden Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en Rudmer Heerema (VVD) heeft dolfijnenbeschermer Ric O’Barry woensdag met de Tweede Kamer gesproken over het Dolfinarium. O’Barry, die na een paar jaar werken met dolfijnen besloot zijn leven te wijden aan het bevrijden en beschermen van intelligente zeezoogdieren, stelt dat dolfinaria gemaskeerde circussen zijn die slecht zijn voor het dierenwelzijn en een foute boodschap meegegeven aan kinderen. Hen wordt bijgebracht dat het acceptabel is om dieren in gevangenschap te houden en te domineren.

O’Barry betoogt dat het in het leven van mens en dier gaat over het nemen van eigen beslissingen. Dit staat haaks op het leven van dolfijnen in gevangenschap, dat zich afspeelt in een betonnen bak. In die bak kunnen de dolfijnen hun normale gedrag niet uitoefenen. O’Barry stelt ook dat dolfijnen in een dolfinarium slecht met elkaar kunnen communiceren, omdat het geluid van hun sonar weerkaatst in de betonnen bak. O’Barry roept Nederland - ‘een van de meest progressieve landen ter wereld’ - daarom op om de wereld het goede voorbeeld te geven en het Dolfinarium te sluiten. Iedereen in Nederland kan hier aan bijdragen door geen ticket voor dolfijnenshows te kopen. De Partij voor de Dieren steunt O’Barry’s oproep van harte.

Flipper
In de jaren ‘60 heeft Ric O’Barry zelf vijf dolfijnen uit het wild gevangen en getraind voor de populaire televisieserie Flipper. Door zijn contact met deze sociale en intelligente dieren veranderde O’Barry van inzicht. Sinds de jaren ‘70 zet hij zich in om zoveel mogelijk mensen te bereiken met zijn boodschap over de nadelige effecten van gevangenschap op dolfijnen. Zijn organisatie, Dolphin Project, pleit voor het vrijlaten van dolfijnen waar mogelijk en het sluiten van dolfinaria wereldwijd, zodat de vangst van dolfijnen uit het wild en het leed van dolfijnen in gevangenschap kan worden beëindigd.

Gerelateerd nieuws

Ric O'Barry spreekt in Tweede Kamer over Dolfinarium

Ric O’Barry, de oud-trainer van Flipper en wereldwijd boegbeeld van dolfijnbescherming, spreekt op 8 juni in de Tweede Kamer ...

Lees verder

'Geen btw op groente en fruit!'

De Partij voor de Dieren wil dat groente en fruit vrijgesteld worden van btw. De Europese Commissie heeft onlangs aangekondig...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief