'Geen btw op groente en fruit!'


14 juni 2016

De Partij voor de Dieren wil dat groente en fruit vrijgesteld worden van btw. De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Marianne Thieme wijst het kabinet erop dat dit het moment is om btw in te zetten als instrument voor een duurzamere, gezondere samenleving.

Belastingen zijn een goede manier om gedrag te sturen. Echter, bij elk debat de afgelopen jaren over de wenselijkheid van differentiatie in het btw-tarief als instrument voor gedragsverandering, verwees het kabinet naar de zeer strikte Europese btw-richtlijn. Die schrijft voor dat er alleen een hoog en een laag tarief mag worden vastgesteld, geen 0-tarief. Die richtlijn schrijft ook heel precies voor over welke producten dat lage tarief geheven mag worden. Hierdoor is het nu niet mogelijk om gezonde producten als (biologische) groente en fruit vrij te stellen van btw.

De Europese Commissie heeft aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Dit biedt Nederland de kans om voor een groenere en flexibelere btw-richtlijn te strijden. Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) heeft hiertoe vandaag twee moties ingediend. Thieme: “We hebben een hogere belasting op alcohol en tabak met de bedoeling het gebruik ervan te verminderen. Laten we dan de belasting op goederen en diensten die juist bijdragen aan een duurzame, gezonde samenleving verlagen! De EU-richtlijn is nu een enorme sta-in-de-weg voor echte vergroening en verduurzaming van het belastingstelsel. Goed dus dat deze richtlijn herzien wordt!

Gerelateerd nieuws

Ric O’Barry: ‘Nederland, sluit Dolfinarium!’

Ric O’Barry heeft Nederland opgeroepen dolfinariumvrij te worden. De oud-trainer van Flipper en wereldwijd boegbeeld van de d...

Lees verder

PvdD wil parlementaire enquête over Groningen

De Partij voor de Dieren wil dat de Tweede Kamer de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen gaat onderzoeken. Door aar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief