Reclame Code Commissie vandaag in spoed­zitting bijeen over waar­heids­ge­halte grond­wet­pro­pa­ganda regering


27 april 2005

Vandaag komt de Reclame Code Commissie in spoedzitting bijeen over een klacht van de Partij voor de Dieren over de website www.grondweteu.nl van de Nederlandse regering. Op die site zegt de regering een aantal fabels te ontkrachten die de ronde zouden doen over de EU grondwet. De PvdD is van mening dat de overheid hier aantoonbare onwaarheden verkondigt, en wordt in die gedachte gesterkt door het feit dat na indiening van haar klacht de overheid al heeft besloten tot een deelrectificatie van het gestelde op haar site. Die rectificatie is echter volstrekt onvoldoende en kan niet verhullen wat de initiele intenties waren van de Nederlandse regering bij het "ontmaskeren" van tegenstanders van de EU grondwet.

De open brief van premier Balkenende vandaag in de Telegraaf maakt de kwestie extra actueel, temeer daar ook de premier het expliciet onwaar noemt dat de grondwet dieronvriendelijk zou zijn.

Het is zeer ongebruikelijk dat een premier feiten en meningen zozeer door elkaar haalt en zeker publicitaire uitingen van de regering die aangeven bedoeld te zijn om "misverstanden weg te nemen" mogen geen onwaarheden of misleidende informatie bevatten.

Lees de pleitnota van Marianne Thieme in haar weblog

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief