Partij voor de Dieren vraagt Staats­bos­beheer leven van wit zwijntje te sparen


16 mei 2005

Amsterdam, 17 mei 2005 - De Partij voor de Dieren heeft de directie van Staatsbosbeheer in een brandbrief gevraagd erop toe te zien dat het witte wilde zwijntje dat afgelopen week geboren is in de bossen rond Vierhouten te sparen. Normaliter zijn pasgeboren wilde zwijntjes lichtbruin gestreept met een zeer kenmerkende vacht, maar het nu geboren zwijntje is een wit exemplaar met enkele zwarte vlekken. Uit betrouwbare bron heeft de PvdD vernomen dat jagers het witte dier zo snel mogelijk zouden willen afschieten om zo de "kleur van het ras zuiver te houden".

Inmiddels trekt het witte biggetje grote groepen kijkers bij het wildscherm aan de Pasopweg te Vierhouten, waar jagers dagelijks mais strooien om de dieren te lokken. Elke dag tussen 18.00 en 21.00 uur is de wilde zwijnenfamilie ter plaatse te zien om daarna weer de Veluwse bossen in te trekken.

De Partij voor de Dieren heeft de directie van Staatsbosbeheer laten weten dat eventuele afschotplannen die louter gebaseerd zijn op de vachtkleur van een dier strijdig zijn aan het beeld dat de terreinbeheerder zich meer en meer wil opstellen als "gastheer in het groen" en de wensen van haar bezoekers waar mogelijk respecteert.

Overwegingen van ras- of kleurzuiverheid zouden daarbij geen rol mogen spelen bij het laten voortleven van het witte biggetje dat inmiddels "Sneeuwvlokje" gedoopt is door de bezoekers, naar de bekende Albino gorilla die in 2003 overleed in de dierentuin van Barcelona.

Het witte biggetje kan in de vrije natuur een prima leven hebben en heel veel plezier opleveren voor natuurliefhebbers die het dier in de vrije natuur tegenkomen. Daartoe is echter wel de nadrukkelijke bescherming van Staatsbosbeheer nodig tegen mogelijke afschotplannen die al over enkele maanden tijdens de "biggenjacht" actueel zouden kunnen worden.

Teken de steunbetuiging voor Sneeuwvlokje! Klik hier

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief