Rapport gaswinning: PvdD eist excuses en acties kabinet


18 februari 2015

De Partij voor de Dieren eist dat het kabinet zijn excuses maakt aan de Groningers, nu de Onderzoeksraad Voor Veiligheid bevestigt dat de veiligheid van de Groningers geen rol heeft gespeeld in de gaswinning. Dit moet samen gaan met herziening van het gasbesluit en beperking van de gaswinning tot maximaal 21 miljard m3 per jaar.

Het kabinet zal ruimhartig excuses moeten maken voor het negeren van de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning. Die excuses zijn alleen geloofwaardig als die gepaard gaan met een drastische aanpassing van het gasbesluit. Dat zegt Kamerlid Esther Ouwehand vandaag in Groningen in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Het rapport trekt de vernietigende conclusie dat de overheid waarschuwingen voor aardbevingen lange tijd heeft genegeerd. Alleen de belangen van de partijen die baat hadden bij de gaswinning telden mee, de veiligheid van de inwoners van Groningen speelde geen rol. De Partij voor de Dieren vindt dit absoluut onacceptabel.

Het kabinet zal snel moeten laten zien dat zij de veiligheid van Groningers nu wél voorop stelt. Daarvoor moet de gaswinning worden beperkt tot maximaal 21 miljard m3 in 2015, en daarna nog verder worden afgebouwd. De Partij voor de Dieren diende daar tijdens het recente gasdebat al een motie voor in, die door minister Kamp echter resoluut werd afgewezen. De motie kreeg alleen steun van GroenLinks, SP, PVV en ChristenUnie - D66, CDA, PvdA en VVD stemden tegen.

In het debat vorige week werd duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan een gaswinning van maar liefst 39,4 miljard m3 per jaar. Volstrekt onverantwoord, gelet op de wetenschap dat een hogere gaswinning leidt tot meer en zwaardere aardbevingen. Gisteren pleitte ook de oud-inspecteur generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen in NRC om de gaskraan verder dicht te draaien tot maximaal 21 miljard m3 per jaar.

Esther Ouwehand: "De Nederlandse overheid heeft ernstig verzaakt in haar belangrijkste taak: het beschermen van de veiligheid van haar burgers tegen de economische belangen van een (gas)bedrijf. Het kabinet krijgt wat de Partij voor de Dieren betreft één kans om dit te herstellen: ruimhartig excuses maken én de gaskraan maximaal dichtdraaien. Als het kabinet daar niet toe bereid is, kan dat niet zonder consequenties blijven."

De Partij voor de Dieren wil zo spoedig mogelijk een debat met minister Kamp en premier Rutte over de conclusies van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Esther Ouwehand is vandaag in Groningen om verder te spreken met gedupeerden, onder meer over de nog altijd moeizame erkenning en afhandeling van schade door de NAM. Zij wil zo snel mogelijk wettelijk regelen dat de NAM automatisch aansprakelijk wordt voor alle schade en heeft daarvoor een amendement ingediend op de Mijnbouwwet. Zo wordt de bewijslast neergelegd bij de veroorzaker, in plaats van bij gedupeerden, zoals nu nog het geval is en tot een grote belasting van de burger leidt. De wet wordt naar verwachting voor de zomer behandeld in de Kamer.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief