"Stoere helden" uit groep 6 voorkomen ballon­nen­oplating


19 september 2013

Esther Ouwehand overhandigde vorige week namens de Partij voor de Dieren een oorkonde aan Nick en Lisa (groep 6) van basisschool De Jutter in Noordwijk. Het jubileumjaar van deze school zou officieel worden geopend met het oplaten van ballonnen. Nick en Lisa vonden dit geen goed idee en hebben hun klas uitgelegd dat ballonresten schade veroorzaken aan dieren en milieu. Door het optreden van deze leerlingen heeft de school besloten de ballonnenoplating te vervangen door het planten van een boom.

Nick en Lisa stuurden hun juf en meester deze mail toen zij hoorden dat er op het jubileumfeest ballonnen aan te pas zouden komen:

Hallo juf Tia en meester Hans,

Leuk dat we feest gaan vieren en gaan picknicken.
Maar het oplaten van de ballonnen vinden wij niet zo’n goed idee.

Het is slecht voor de natuur. De ballonnen komen in zee en op het land. De dieren gaan er van eten en gaan er van dood.
Op het tasje die we meekregen van school staat dat je goed voor het milieu moet zorgen.
Nick wil graag morgen in de klas vertellen waarom het geen goed idee is de ballonnen op te laten. Mag dat?
We hebben ook twee filmpjes om te laten zien. http://www.youtube.com/watch?v=--teECmJ5Do

http://www.youtube.com/watch?v=Ku_aPAF30Fo (Klokhuis over zwerfafval)

Nick en Lisa Dekker (groep 6)

De directie besloot de ballonnenactie af te blazen en te vervangen door het planten van een boom. Toen Kamerlid Esther Ouwehand dit bij toeval te horen kreeg, besloot zij de school een bezoek te brengen en Nick en Lisa een oorkonde van de Partij voor de Dieren te overhandigen. “Jullie zijn stoere helden”, zei ze bij de uitreiking.

De Partij voor de Dieren juicht het toe dat Nick en Lisa zo snel in actie zijn gekomen en dat de school het oplaten van de ballonnen tot een halt heeft geroepen. Ballonnen kunnen dodelijk zijn voor dieren: vogels en zeedieren zoals kwallen zien de ballonresten aan voor voedsel, waardoor ze sterven. Vogels gebruiken de touwtjes als nestmateriaal, waardoor ze verstrikt kunnen raken. Volgens stichting De Noordzee neemt het ballonafval op de stranden langs de Nederlandse kust sterk toe. Per strand werden in 2011 maar liefst 23 ballonnen per 100 meter geteld.

Esther Ouwehand plantte samen met de wethouder een boom en huldigde Nick en Lisa daarna met een oorkonde voor ‘de bijzondere verdienste in de vorm van het beschermen van dieren en natuur door het voorkomen van ballonnenafval.’

Ouwehand: “Stoer van de kinderen én van de school die luisterde naar hun bezwaren. Het is een eer dat ik de jonge helden mag feliciteren met hun moed en wijsheid. We hebben nu een boom geplant voor de verjaardag van basisschool De Jutter. Niet alleen een leuk gezicht, maar ook het begin van een mooi groen schoolplein.”

Gerelateerd nieuws

Platform Duurzame en Solidaire Economie brengt boek Méér! onder aandacht politiek

Het Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE) vroeg op 16 september in een petitie aan de Tweede Kamer de Macro Economis...

Lees verder

PvdD wil extra eisen brandveiligheid bestaande stallen

Marianne Thieme vindt het onaanvaardbaar dat minister Blok van Wonen en Rijksdienst geen extra eisen wil stellen voor de bran...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief