"De samen­leving wil geen varkens­flats en kippen­torens"


29 februari 2008

'Stel duurzaamheidseisen aan komst megastal'

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaat uitzoeken of aan de komst van een megastal extra duurzaamheidseisen kunnen worden gesteld. Verburg zegde dat donderdag toe tijdens een debat met de Kamer over grote varkens- en kippenbedrijven.Ze nam het voorstel over van de PvdA, die zo enige zekerheid wil dat de megastallen daadwerkelijk zorgen voor een schoner milieu en beter dierenwelzijn. Waar inwoners van onder meer Grubbenvorst en Markelo (stank)overlast en horizonvervuiling vrezen door de megastallen, gaan de meeste Haagse politici ervan uit dat de stallen voorbeeldbedrijven worden op het gebied van duurzame veehouderij.

Verburg stelde dat deze ondernemers zich moeten realiseren dat ,,ze meer dan andere bedrijven kritisch tegen het licht zullen worden gehouden''. ,,Ze moeten excelleren met dierenwelzijn en milieu en duurzaam produceren'', aldus Harm Evert Waalkens (PvdA). Waalkens vindt de 'superboerderijen' te groot om overal te kunnen worden neergezet. Hij pleit dan ook voor speciale agrarische vestigingsplaatsen voor de megastallen. Ook het CDA vindt dat een interessante gedachte.

De Partij voor de Dieren (PvdD) en de SP willen geen megastallen. De PvdD noemt de opstelling van Verburg naïef. ,,Het stapelen van dieren met een luchtwasser op het dak, sluit de deur voor een beter dierenwelzijn'', aldus Esther Ouwehand, die ook stelde: ,,De samenleving wil geen varkensflats en kippentorens, ze dienen geen enkel maatschappelijk belang''.
De partij vindt verder dat beter geluisterd moet worden naar burgers en hun bezwaren tegen deze ontwikkeling. Maar volgens de minister gebeurt dat voldoende. Gemeenten en provincies beslissen over de komst van een megastal. Verburg heeft zich niet bemoeid met de discussie in Grubbenvorst waar een bedrijf met 35.000 varkens, 1,3 miljoen kippen, een mestvergisting en een kippenslachterij komt. ,,Ik kan de hulp van het Rijk niet opdringen aan gemeenten. Maar het aanbod voor deskundige ondersteuning ligt er'', aldus de bewindsvrouw.

Milieudefensie verbaast zich over de Haagse discussie. ,,Dit is handel in luchtkastelen. Wij kennen de zestig bedrijfsplannen voor grote veebedrijven en die zijn niet beter voor dierenwelzijn of milieu en zorgen voor overlast. Omwonenden willen ze niet. En daarmee vervalt draagvlak, wat de minister eigenlijk als uitgangspunt ziet voor de komst van zo'n bedrijf'', aldus Wouter van Eck.

Bron: ANP

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief