Eerste Kamer roept kabinet op extra aandacht te geven aan vlees­ver­vangers


4 maart 2008

Consumptie van plantaardige eiwitten in plaats van vlees en zuivel is winst voor dieren, milieu, klimaat en voedselverdeling

Den Haag, 4 maart 2008 - De Partij voor de Dieren krijgt steun van een ruime meerderheid van de Eerste Kamer voor haar motie om in het kennis- en innovatiebeleid projecten te ondersteunen die gericht zijn op vleesvervangers. De consumptie van vlees en zuivel draagt bij aan ontbossing, wereldwijde drinkwatertekorten, droogte, klimaatverandering en een oneerlijke voedselverdeling. Het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige alternatieven kan een deel van deze negatieve effecten wegnemen.

Op initiatief van Niko Koffeman, senator van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer is een motie ingediend die het Kabinet oproept in haar kennis- en innovatiebeleid bijzondere aandacht te verlenen aan projecten die gericht zijn op de duurzame transitie van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten naar meer efficiënte equivalenten van plantaardige oorsprong. Deze motie is mede ondertekend door Eric Smaling, Arjan Vliegenthart, Anja Meulenbelt (allen SP) en Jean Eigeman (PvdA) en kreeg ruime steun in de senaat van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, OSF en het lid Yildirim.

In het debat heeft minister Verburg de motie als ‘overbodig’ bestempeld omdat ze van mening is dat er reeds voldoende initiatieven op dit gebied ontwikkeld zouden worden door het kabinet. Koffeman bestrijdt dat: de innovatiecentra in Nederland zoals het Innovatienetwerk, Innovatiecentrum Gezonde Voeding en Innovatiecentrum Biologische Landbouw ontwikkelen nauwelijks activiteiten om de mogelijkheden en meerwaarde van een meer plantaardig consumptiepatroon te onderzoeken. De Partij voor de Dieren pleit ervoor Nederland een koppositie te bezorgen op het gebied van de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers.

Koffeman: “Per Nederlander levert het eten van vlees jaarlijks een netto bijdrage aan de CO2 uitstoot van 1.400 kg, ofwel 22,4 megaton voor alle Nederlanders. Dat is het equivalent van 140 miljard autokilometers, waarmee het eten van vlees net zo schadelijk is voor het klimaat als alle autogebruik in Nederland. Als het kabinet wil inzetten op klimaatbescherming, kan de vleesconsumptie niet langer genegeerd worden. Reductie van de vleesconsumptie biedt grote voordelen in de strijd tegen ontbossing, watertekorten, ongelijke voedselverdeling en voorkomt het verspillen van plantaardige eiwitten door ze eerst aan landbouwdieren te voeren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief