Partij voor de Dieren wil onderzoek naar nieuw pesticide en tot die tijd verbod


Kamer­vragen over gif: ‘Zorgen om biodi­ver­siteit zijn groot’

28 juni 2023

De Partij voor de Dieren vindt dat een nieuw bijengif dat in de landbouw sinds kort toegepast mag worden, zo snel mogelijk herbeoordeeld moeten worden. In de tussentijd moet, uit voorzorg, het gebruik van deze giftige pesticide verboden worden om de ernstig bedreigde bestuivers te beschermen. PvdD-Kamerlid Eva Akerboom heeft hier bij de minister van Landbouw op aangedrongen in Kamervragen.

Het gaat om het landbouwgif flupyradifurone, een insectenverdelger die in Nederland gebruikt mag worden bij de teelt van aardappelen, vele soorten fruit, groentes en bloembollen, snijbloemen, kerstbomen en vaste planten. Akerboom: “Het gif mag zelfs gebruikt worden tijdens de bloei van gewassen, precies wanneer zij het meest aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten. Onbegrijpelijk!”

Akerboom wil van de minister weten of bij de toelating van flupyradifurone de giftigheid voor honingbijen, hommels en wilde solitaire bijen is onderzocht. En of daarbij zowel de schadelijkheid op de korte als op de lange termijn is meegenomen. “Ik heb de minister drie studies meegestuurd die aantonen dat deze pesticide schadelijk is voor bijen en andere bestuivende insecten. Toch is bij de toelating de schade op wilde bijen oorspronkelijk niet meegenomen, zo blijkt uit een verklaring van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Onbestaanbaar, in een tijd waarin de biodiversiteit achteruit holt. Ik maak me hier grote zorgen over en vind dat de minister in actie moet komen"

‘Verbied giftige vlooienmiddelen’
Met een verlies van 75 procent van het aantal insecten in de afgelopen 30 jaar is de insectensterfte alarmerend hoog. Ook dit voorjaar 2023 hebben onderzoekers opnieuw een dramatische achteruitgang geconstateerd. Om die reden stelde Akerboom eerder deze maand ook vragen over gifsoorten die via huisdieren in de natuur terechtkomen. Anti-vlooienmiddelen bevatten immers gifstoffen, die in de landbouw verboden zijn vanwege de desastreuze effecten op bijen, maar in middelen tegen vlooien, teken en luizen nog wel gebruikt mogen worden. Onderzoekers hebben deze zeer schadelijke gifstoffen in zorgwekkende hoeveelheden teruggevonden op paardenbloemen in parken. Akerboom: “Een voorbeeld van zo’n stof is imidacloprid. Dat is zo giftig dat de hoeveelheid die gebruikt wordt voor één vlooienbehandeling bij een gemiddelde hond voldoende is om 60 miljoen bijen te doden. Deze gifstof is daarom gelukkig verboden als landbouwgif, maar komt toch de natuur in via huisdieren. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De Partij voor de Dieren vindt dat diergeneesmiddelen met deze schadelijke insecticiden zo snel mogelijk verboden moeten worden. Ook vindt de partij dat het gebruik van chemische middelen tegen teken en vlooien drastisch verlaagd kan worden wanneer deze niet preventief worden voorgeschreven (bijvoorbeeld met een standaard jaarlijkse behandeling), maar alleen wanneer het echt nodig is. “Teken kunnen ook met een tang verwijderd worden. En vlooien kunnen voorkomen worden door regelmatig stofzuigen, dweilen en het wassen van kussens. Daarnaast zijn er goede natuurlijke middelen die op basis van geur insecten afweren. Deze preventieve methoden moeten veel meer gestimuleerd worden bij huisdierbezitters”, vindt Akerboom.

Gerelateerd nieuws

Geen eendenvlees meer voor Kamerleden

Eendenvlees gaat van het menu in het restaurant van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft toegezegd dit voorst...

Lees verder

36e congres: Partij voor de Dieren blijft groeien als biologische kool

Op zaterdag 24 juni hield de Partij voor de Dieren haar 36e congres voor de leden. Deze editie werd gehouden bij ReeHorst in...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief