Geen eenden­vlees meer voor Kamer­leden


19 juni 2023

Eendenvlees gaat van het menu in het restaurant van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft toegezegd dit voorstel van de Partij voor de Dieren uit te zullen voeren.

Bij het debat over de eigen begroting van de Tweede Kamer, de zogenoemde raming, heeft de Partij voor de Dieren gepleit voor het schrappen van eendenvlees van het Kamermenu. Dit gezien het enorme dierenleed in de eendenhouderij, dat bovendien zorgvuldig verborgen blijft voor de consument. “Wie van de aanwezigen weet dat de 6 tot 8 miljoen eenden, die in Nederland worden gefokt voor de vleesproductie, moeten leven in dichte stallen zonder zwemwater?”, vroeg PvdD-Kamerlid Eva van Esch in het debat. “En dat deze eenden zijn doorgefokt om extra veel borstvlees te ontwikkelen en snel te groeien, waardoor ze lijden aan gewrichtsontstekingen en botafwijkingen? Dat de dieren pas in het slachthuis voor het eerst in het water komen, namelijk het elektrocutiebad.”

‘Voorbeeld stellen’
De universiteit van Wageningen constateerde al in 2009 dat er in de eendenhouderij diverse structurele en ernstige welzijnsproblemen spelen. Oud-landbouwminister Gerda Verburg beloofde daarom ruim tien jaar geleden dat aan dit dierenleed in een einde zou komen. Dat is nog steeds niet gebeurd, ondanks herhaalde oproepen en initiatieven van de PvdD. “Laten we nu in ieder geval een voorbeeld stellen en stoppen met het aanbieden van eend in het bedrijfsrestaurant van de Kamer”, stelde Van Esch voor in een motie. Bergkamp gaf in het debat aan dit voorstel uit te zullen voeren.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Snelle actie nodig tegen hittestress bij dieren

Partij voor de Dieren heeft landbouwminister Adema tot snelle actie gemaand met zijn aanpak hittestress bij dieren en opent e...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil onderzoek naar nieuw pesticide en tot die tijd verbod

De Partij voor de Dieren vindt dat een nieuw bijengif dat in de landbouw sinds kort toegepast mag worden, zo snel mogelijk he...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief