PvdD wil nieuw mora­torium mega­stallen


27 januari 2015

De Partij voor de Dieren gaat woensdag tijdens het debat over de megastal in Grubbenvorst een motie indienen voor een moratorium op nieuwe megastallen. Het Kabinet werkt op dit moment aan een nieuwe wet die volgens het Kabinet de gemeenten en provincies de mogelijkheid biedt uitbreidingen van de veehouderij tegen te houden op grond van volksgezondheid. De Partij voor de Dieren vindt het van belang dat zolang die mogelijkheid er niet is, uit voorzorg geen nieuwe vergunningen afgegeven mogen worden.

Marianne Thieme: “De megastal in Grubbenvorst is een voorbeeld van het megalomane denken in de bio-industrie. De meerderheid van de Nederlanders is tegen de bouw van megastallen. De welzijns- en gezondheidsbelangen van mens en dier en de bescherming van natuur en milieu dienen voorop te staan.

In 2011 werd een vergelijkbare motie gesteund door de meerderheid van de Tweede Kamer. De uitvoering door het toenmalige kabinet was vervolgens zwak waardoor er vooral in Overijssel en Limburg veel megastallen bijkwamen.

Uit onderzoek van Wakker Dier (2012) blijkt dat de megastal in Grubbenvorst ondanks de grote maatschappelijke weerstand 2,1 miljoen euro subsidies heeft gekregen van Rijk en provincie voor onder meer de ontwikkeling van de megastal en juridische ondersteuning. In het hele land zijn er inmiddels tal van verenigingen van burgers opgericht om te protesteren tegen de bouw van megastallen. De megastallen leiden zo tot een wirwar van rechtszaken en een nog grotere kloof tussen boer en burger.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief