Maak een einde aan paar­den­markten!


28 januari 2015

De Partij voor de Dieren pleit vandaag tijdens een debat over paarden voor een verbod op paardenmarkten. De mishandeling en verwaarlozing waar deze dorpsfeesten mee gepaard gaan zijn niet meer van deze tijd.

De Partij voor de Dieren roept staatssecretaris Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer op om een einde te maken aan de paardenmarkten. Esther Ouwehand: "Ter vermaak van mensen staan gestreste en gewonde paarden tussen de kermisattracties. Dat is echt niet meer van deze tijd."

Op de grote dorpsfeesten in Zuidlaren, Hedel en Elst, waar tussen de luidruchtige kermisactiviteiten op gladde keien paarden worden verhandeld, worden met grote regelmaat misstanden geconstateerd. De paarden staan zo kort aangebonden of raken zo verstrikt in touwen dat ze niet bij voedsel en water kunnen. Ze worden dicht op elkaar en willekeurig bij elkaar geplaatst, met veel stress en onrust tot gevolg. Niet zelden eindigen de dieren na afloop van het feest in een transport naar slachthuizen in met name Italië en Oost-Europa.

Agressieve handelaren
Op de paardenmarkt in Hedel afgelopen november werden nog paarden met gecoupeerde staarten verhandeld. Couperen van staarten is verboden. Toen inspecteurs de handelaren hier op aanspraken, reageerden de koopmannen met agressie. Marianne Thieme heeft hierover vorige maand Kamervragen gesteld. Naast paarden met gecoupeerde staarten werden er ook dieren met ontstekingen en wonden aangetroffen, evenals paarden verstrikt in touwen en kettingen en dieren die erg vermagerd of juist veel te dik waren.

Regels paardenwelzijn
Naast het afschaffen van paardenmarkten zal Ouwehand, gesteund door handhavers van de dierenpolitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, in het debat pleiten voor specifieke regelgeving voor het welzijn van paarden. Veel meldingen van dierenmishandeling en –verwaarlozing gaan over paarden en het is nu lastig om daarop te handelen. Met wettelijke regels zou de dierenpolitie makkelijker kunnen ingrijpen bij paardenmishandeling en -verwaarlozing.

Seriemishandelaar
Een paardenmishandelaar heeft over een periode van meer dan een jaar vele tientallen dieren zeer ernstig mishandeld. Voornamelijk merries worden met een scherp voorwerp zwaar verwond aan de geslachtsorganen. Ondanks dat de politie serieus jacht maakt op de nog onbekende mishandelaar, is deze nog niet gepakt en worden er nog steeds paarden slachtoffers van deze zware mishandeling.

Esther Ouwehand: “Het is vreselijk dat tientallen paarden zo gruwelijk toegetakeld kunnen worden en dat de dader nog steeds zijn gang kan gaan. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan dit bloederige spoor van zeer ernstige dierenmishandeling.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil nieuw moratorium megastallen

De Partij voor de Dieren gaat woensdag tijdens het debat over de megastal in Grubbenvorst een motie indienen voor een morator...

Lees verder

Kabinet maalt niet om veiligheid Groningers

De Partij voor de Dieren hekelt het besluit van het kabinet om jaarlijks meer dan 39 miljard kuub gas te winnen uit het Groni...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief