PvdD wil Europees verbod op legbat­te­rijen voor kwartels


20 maart 2018

De Partij voor de Dieren wil dat er een Europees verbod komt op legbatterijen voor kwartels. Ook wil de partij opheldering over de fraude met kwarteleieren in Nederland, zoals onthuld door de Volkskrant en Keuringsdienst van Waarde. Het Barneveldse Eicom leverde ‘ Veluwse scharrelkwarteleitjes’ aan Nederlandse supermarkten terwijl het bedrijf wist dat de eitjes afkomstig waren uit Franse legbatterijen. Esther Ouwehand heeft Kamervragen gesteld.

In Nederland is het verboden om kwartels te houden voor de productie van vlees of eieren. Ook lopen er geen geldige tijdelijke ontheffingen op dit verbod, volgens de lijst van de RVO. Ouwehand wil daarom weten hoe het kan dat een Nederlandse boer kwarteleieren zou hebben geleverd aan Eicom. “Hoe vaak zijn Eicom en de betreffende kwartelboer in de laatste tien jaar gecontroleerd door de NVWA?”, vraagt zij de minister.

Toen de Nederlandse kwartelboer tijdelijk niet meer kon leveren aan Eicom kocht het Barneveldse bedrijf kwarteleieren in afkomstig van Franse legbatterijen. De etiketten op de eierdoosjes bleven ongewijzigd vermelden dat het om Veluwse scharreleieren zou gaan. Pas nadat de Keuringsdienst van Waarde met de onthulling kwam werd het etiket aangepast. Esther Ouwehand heeft de minister om een reactie op deze fraude gevraagd.

Verbod op legbatterij
In de Europese Unie worden jaarlijks zo’n 400.000 kwartels gehouden voor de productie van eieren en ruim 140 miljoen kwartels voor vlees. De meeste van deze dieren zitten in overvolle schuren of krappe, kale kooien, ook wel ’s werelds kleinste legbatterijen genoemd. Ouwehand: “Kwartels zijn gevoelige, schuwe dieren die zich in het wild het liefst schuilhouden tussen begroeiing. Het zoeken naar voedsel, zoals zaden, insecten, bessen en jonge bladeren, en het nemen van een stofbad hoort bij hun natuurlijke gedrag. In de Europese vee-industrie hebben ze daar geen enkele ruimte voor.” De Partij voor de Dieren wil daarom dat de minister zich sterk gaat maken voor een Europees verbod op legbatterijen voor kwartels.

Gerelateerd nieuws

Nieuw wetsvoorstel tegen onverdoofd slachten

Partij voor de Dieren komt met een nieuw wetsvoorstel voor een algehele verplichting tot bedwelming van dieren voorafgaand aa...

Lees verder

Van 12 naar 33 zetels in de gemeenteraad!

Met maar liefst 33 zetels in gemeenteraden heeft de Partij voor de Dieren bij de verkiezingen een fantastische groei doorgema...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief