Van 12 naar 33 zetels in de gemeen­teraad!


22 maart 2018

Met maar liefst 33 zetels in gemeenteraden heeft de Partij voor de Dieren bij de verkiezingen een fantastische groei doorgemaakt en haar zetelaantal in de gemeenteraad bijna verdrievoudigd.De voorlopige uitslag laat zien dat de partij in de 15 gemeenten waar ze gisteren deelnam aan de verkiezingen van 10 naar 30 zetels is gegaan. Met de in november 2017 behaalde zetels in Leeuwarden en Westerwolde en de huidige zetel in Groningen, komt het totaal aantal gemeenteraadszetels voor de partij op 33. In Groningen vinden pas in november 2018 gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege een gemeentelijke herindeling.

In alle gemeenten waar de partij voor het eerst deelnam, zijn zetels veroverd. In Almere kwam de partij zelfs vanuit het niets op drie zetels. In Amsterdam en Leiden is de partij gegroeid van één naar drie zetels. In veel andere gemeenten werd de Partij voor de Dieren twee keer zo groot.

Marianne Thieme: “De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen laat zien dat de Partij voor de Dieren verdubbelde in het aantal zetels. Deze trend zet zich door voor de gemeenteraadsverkiezingen! Steeds meer kiezers willen een einde aan het stenen tijdperk en de grootscheepse ontgroening. We zullen het groene anker zijn in alle gemeentes waar we hebben meegedaan, in oppositie of coalitie.”

Voorlopige verkiezingsuitslag:

Gemeente Aantal zetels in 2014: Aantal zetels in 2018 (voorlopige uitslag):
Alkmaar 0 2
Almere 0 3
Amsterdam 1 3
Apeldoorn 1 2
Arnhem 1 2
Buren 1 2
Den Haag 1 2
Gouda 1 1
Heerlen 0 2
Leiden 1 3
Nijmegen 0 2
Pijnacker-Nootdorp 1 2
Rotterdam 1 1
Utrecht 1 2
Zaanstad 0 1