Prins­jes­dag­aan­klacht: Esther Ouwehand hekelt hinder­macht overheid voor gezond milieu


15 september 2015

It’s horrifying that we have to fight our own government to save the environment.” Met dit citaat van de Amerikaanse fotograaf en activist Ansel Adams, klaagt Esther Ouwehand vandaag op Prinsjesdag via haar jurk het kabinetsbeleid aan.

Een overheid heeft tot taak het publieke belang te bewaken en te verdedigen. Zo vraagt 75% van de Nederlandse bevolking om een sterk milieubeleid. Zij stellen terecht dat individuele burgers weliswaar een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezond milieu door te kiezen voor een duurzame leefwijze, maar dat regulering door de overheid noodzakelijk is om de leefbaarheid van de aarde daadwerkelijk veilig te kunnen stellen. De Nederlandse regering doet het tegenovergestelde. Niet het algemene belang van een gezond klimaat staat voorop, maar vooral de kortetermijnbelangen van het bedrijfsleven.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand hekelt de hindermacht die de overheid in steeds sterkere mate vormt voor het leefbaar houden van de aarde: “De overheid moet namens en mét haar bevolking strijden voor onze leefomgeving en onze toekomst. De realiteit is dat burgers in deze strijd de regering steeds vaker tegenover zich zien staan. De klimaatzaak is daar een treurige illustratie van. Het is nu dus zover gekomen dat burgers zich genoodzaakt zien om de Staat voor de rechter te dagen. Het klimaatbeleid van de Nederlandse regering is zo onder de maat, dat onze toekomst letterlijk groot gevaar loopt.

Ouwehand draagt haar standpunt vandaag op Prinsjesdag uit via een quote op haar jurk van de wereldberoemde Amerikaanse landschapsfotograaf en milieuactivist Ansel Adams: “It’s horrifying that we have to fight our own government to save the environment. (‘Het is angstaanjagend dat we onze eigen overheid moeten bevechten om het milieu te redden’). Al in 1983 voorzag Adams dat de grootste vijand van een gezonde toekomst een overheid is die voor de belangen van bedrijven in plaats van burgers opkomt.

De jurk van Ouwehand is handgemaakt door Ingrid Brouwer. Zij gebruikte voor de jurk ecologisch katoen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief