PvdD: stop export levende wolhand­krabben naar China


28 mei 2014

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het exporteren van in plastic verpakte levende wolhandkrabben naar China. In een uitzending van het televisieprogramma De Wilde Keuken van de NTR is te zien hoe in Nederland wolhandkrabben worden gevangen, levend verpakt in plastic en over de hele wereld verzonden. Esther Ouwehand roept staatssecretaris Dijksma op onmiddellijk te stoppen met de export van de wolhandkrab, omdat dit ernstig lijden veroorzaakt.

Vooral in China zijn de dieren in trek. Ze worden verkocht in voedselautomaten. In vervuilde gebieden in Nederland is wolhandkrabvisserij verboden, omdat het eten van de krab een risico voor de volksgezondheid is. De krab bevat namelijk een hoog gehalte dioxine. Wel worden de krabben naar China geëxporteerd, waar ze veel worden gegeten.

Esther Ouwehand: “Het is onacceptabel dat levende krabben in plastic worden verpakt zonder enige bewegingsvrijheid en vervolgens naar China worden gevlogen. Hier moeten we zo snel mogelijk mee ophouden.” Ze heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris over de omvang van de export en de omstandigheden voor de dieren en aangedrongen op een verbod op deze gruwelijke handel.