Onderzoek na motie PvdD: ernstige welzijns­pro­blemen rashonden en -katten


27 mei 2014

Rashonden en -katten hebben meer gezondheidsproblemen dan ‘gewone’ honden en de huiskat. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij gezelschapsdierenrassen, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. Het onderzoek kwam tot stand na een aangenomen motie van Marianne Thieme, die oproept tot uitbreiding en versnelling van onderzoek naar welzijnsproblemen bij rashonden met erfelijke aandoeningen.

Marianne Thieme: “Het onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat rashonden en -katten ernstig te lijden hebben onder erfelijke gebreken. Het is ronduit onethisch om puur op uiterlijk te selecteren zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren. Hier moeten we zo snel mogelijk een einde aan maken.”

Onder andere labradors hebben vaker last van aandoeningen aan ellebogen en heupen dan kruisingen van niet-rashonden, zo blijkt uit het onderzoek. Ook lijden de Chihuahua en Franse Bulldog op jonge leeftijd meer aan gewrichtsproblemen, en hebben Perzische katten vaker dan gewone huiskatten afwijkingen aan ogen, nieren en huid. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort besproken in de Tweede Kamer.

Het onderzoek wordt verder nog uitgebreid naar de hondenrassen Cavalier King, Charles Spaniël, Berner Sennenhond en de Hollandse Herder, en naar het kattenras de Maine Coon. De resultaten worden medio 2015 verwacht.

Gerelateerd nieuws

Succes: metam-natrium voorlopig verboden

Dijksma heeft per direct een voorlopig verbod ingesteld op het gebruik van het landbouwgif metam-natrium. Op aandringen van d...

Lees verder

PvdD: stop export levende wolhandkrabben naar China

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het exporteren van in plastic verpakte levende wolhandkrabben naar China. In een u...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief