PvdD stelt vragen over land­bouwgif in ontbijt­granen


10 november 2016

Uit een Franse studie blijkt dat alle niet-biologische muesli’s hoge gehaltes giftige bestrijdingsmiddelen bevatten. De Partij voor de Dieren vindt het niet acceptabel dat consumenten landbouwgif binnenkrijgen middels hun vermeend gezonde ontbijt. Esther Ouwehand heeft hierover Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

De Franse organisatie Générations Futures heeft 20 soorten muesli’s onderzocht op de aanwezigheid van landbouwgif. De 5 onderzochte biologische muesli’s bleken geen bestrijdingsmiddelen te bevatten. In de niet-biologische muesli’s zijn 141 verschillende soorten landbouwgif gevonden, met concentraties tot wel 300 keer boven de norm.

Van 81 soorten landbouwgif wordt bovendien vermoed dat ze hormoonverstorende effecten hebben. Vier van de muesli-soorten die in de Franse studie zijn onderzocht zijn ook in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Ook Nederlandse consumenten worden dus blootgesteld aan onacceptabele gezondheidsrisico’s.

De Partij voor de Dieren heeft hierover staatssecretaris Van Dam om opheldering gevraagd. Kamerlid Esther Ouwehand wil dat het kabinet alle Nederlandse muesli’s gaat onderzoeken op bestrijdingsmiddelen. Esther Ouwehand: “Burgers denken gezond muesli te ontbijten maar lopen groot risico om landbouwgif binnen te krijgen, erg ongezond dus! Het kabinet moet hiertegen maatregelen nemen.

De Partij voor de Dieren is al jarenlang een pleitbezorger van een gifvrije landbouw, om mens, dier en natuur te beschermen. Esther Ouwehand wil van staatssecretaris Van Dam weten welke maatregelen hij gaat nemen om het gebruik van landbouwgif zo snel mogelijk uit te faseren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren maakt concept-kandidatenlijst #TK2017 bekend

De Partij voor de Dieren maakt vandaag haar concept-kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017...

Lees verder

Marianne Thieme leidt Kamerdelegatie klimaattop Marrakesh

Marianne Thieme leidt deze week de Tweede Kamerdelegatie die de klimaattop in Marrakesh bezoekt. De Kamerdelegatie spreekt in...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief