Partij voor de Dieren maakt concept-kandi­da­ten­lijst #TK2017 bekend


31 oktober 2016

De Partij voor de Dieren maakt vandaag haar concept-kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. De lijst zal voor 8 november nog worden uitgebreid met een aantal bekende lijstduwers en op 27 november op het congres worden vastgesteld. De conceptlijst bestaat uit 19 vrouwen en 10 mannen, waarmee de Partij voor de Dieren bevestigt als brede emancipatiebeweging veel waarde te hechten aan een meer evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement. Naar verwachting is Marianne Thieme van de nu in het parlement vertegenwoordigde partijen de enige vrouwelijke lijsttrekker bij de komende verkiezingen.

Kamerlid Esther Ouwehand is opnieuw de nummer 2 op de lijst, Lammert van Raan, Statenlid in Noord-Holland is de nummer 3 en Frank Wassenberg, die afgelopen jaar een interim positie innam als Kamerlid, staat op 4. Het Utrechtse Statenlid Femke Merel Arissen staat op de 5e plaats en fractievoorzitter in de Utrechtse gemeenteraad Eva van Esch staat op 6.

Op nummer 7 staat de fractievoorzitter van de Haagse gemeenteraad en jongste senator Christine Teunissen. Partijvoorzitter Floriske van Leeuwen staat op 8, senator Niko Koffeman op plaats 9 en financieel geograaf Ewald Engelen -met wie Marianne Thieme recent het boek De Kanarie in de Kolenmijn schreef- neemt de 10e plaats voor zijn rekening.

De Partij voor de Dieren heeft volgens onderzoek van Maurice de Hond een kiezerspotentieel van 19%, een equivalent van 27 Kamerzetels.

De presentatie van het concept verkiezingsprogramma door Marianne Thieme, zondag 30 oktober live uitgezonden op facebook, is inmiddels 23.000 bekeken. Veel facebookvolgers geven aan grote waardering te hebben voor het planeetbrede verkiezingsprogramma Plan B, met meer dan 550 maatregelen voor een radicaal ander beleid. De Partij voor de Dieren heeft met 64.810 het grootste aantal volgers op facebook van alle politieke partijen.

1. Marianne Thieme
2. Esther Ouwehand
3. Lammert van Raan
4. Frank Wassenberg
5. Femke Merel Arissen
6. Eva van Esch
7. Christine Teunissen
8. Floriske van Leeuwen
9. Niko Koffeman
10. Ewald Engelen
11. Johnas van Lammeren
12. Eva Akerboom
13. Bram van Liere
14. St├ęphanie van Voorthuizen
15. Marco van der Wel
16. Luuk van der Veer
17. Carla van Viegen
18. Hiltje Keller
19. Michelle van Doorn
20. Pascale Plusquin
21. Ruud van der Velden
22. Ilse Smit
23. Leonie Vestering
24. Anjo Travaille
25. Kirsten de Wrede
26. Rinie van der Zanden
27. Trees Janssens
28. Ines Kostic
29. Anja Hazekamp

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief