Partij voor de Dieren: stop het doden van fipronil-kippen


3 augustus 2017

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Van Dam onmiddellijk ingrijpt om het doden van honderdduizenden kippen te voorkomen. De NVWA zei deze week dat pluimveehouders bij wie het verboden middel fipronil is aangetroffen zelf mogen weten of ze hun kippen doden of niet. Kamerlid Esther Ouwehand wijst erop dat dat in strijd is met de wet: de dieren vormen geen gevaar voor de volksgezondheid en kunnen de stof ook weer kwijtraken, bijvoorbeeld door te ruien.

Esther Ouwehand: "Het is schokkend dat het doden van dieren voor de NVWA kennelijk zó normaal is, dat zij automatisch meegaat in de dominante denkwijze in de veehouderij: als het goedkoper is om dieren te doden dan ze te laten uitzieken of herstellen, mogen ze dood. De staatssecretaris moet de toezichthouder direct terugfluiten en alle pluimveehouders laten weten dat het doden van fipronil-kippen in strijd is met de wet."

De Partij voor de Dieren heeft meteen Kamervragen gesteld over de ongefundeerde uitspraken van de NVWA. Het is in Nederland immers verboden dieren te doden, behalve voor de bedrijfsmatige productie van dierlijke producten. De NVWA moet streng toezien op het naleven van de regels en wetten.

De Partij voor de Dieren heeft met spoed gevraagd om antwoorden op haar vragen, zodat snel helder is dat van het doden van met fipronil besmette kippen geen sprake kan zijn en onnodige drama’s kunnen worden voorkomen.

Klik hier voor de Kamervragen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren slaat vleugels uit naar Marokko

Een afvaardiging van de Partij voor de Dieren (PvdD) reisde een week lang met de trein door Marokko, op zoek naar mogelijke s...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet mee aan Canal Parade

Met de slogans 'Pride in diversity' en 'Pride in (your) nature' vaart de Partij voor de Dieren zaterdag 5 augustus mee in de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief