PvdD pleit voor degelijk voed­sel­on­derwijs


15 juli 2013

Elk basisschoolkind moet minstens één keer in zijn schooltijd zelf zijn eigen voedsel kunnen verbouwen. Daarvoor heeft Esther Ouwehand gepleit in het Kamerdebat over natuur- en milieueducatie. Door zelf groente en fruit te zaaien en te oogsten, krijgen kinderen een band met het platteland, met de boer en met hun voedsel.

Dat een bloemkool bloeit als je hem niet op tijd oogst, dat wortels in de grond groeien, en dat appels van de boom vallen als ze rijp zijn. Het zijn dingen die de meeste kinderen niet meer weten. Dat is zonde, want als zij het wél zouden weten, is de kans groot dat zij later minder voedsel weggooien, streekproducten waarderen, en vragen om kwaliteitsproducten.

Helaas krijgen veel kinderen geen kans om zelf zaadjes te planten, een gewas te verzorgen en uiteindelijk te proeven van de oogst. Esther Ouwehand heeft het kabinet daarom gevraagd om een landelijke aanpak zodat elk kind in Nederland tenminste één keer in de basisschooltijd de kans krijgt om de groenten te eten die het zelf heeft verbouwd.

Op enkele boerderijen in het land komen ieder jaar basisschoolleerlingen langs om groente en fruit te zaaien en oogsten. Deze kinderen leren waar voedsel vandaan komt en wat er allemaal voor nodig is om gezond voedsel te verbouwen. Ook in school- en moestuinen kunnen kinderen ervaren hoe het zaai- en groeiproces van voedselgewassen in zijn werk gaat. Op dit moment krijgen lang niet alle kinderen in Nederland de kans om zelf sla te planten of appels te plukken. De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet daar werk van maakt.

Esther Ouwehand: “Dat groente en fruit beginnen als zaadje is belangrijke kennis die veel kinderen helaas niet meekrijgen op school. Laat staan dat kinderen weten dat er voor elke hap die zij nemen een gezonde bodem, zonlicht en water en vooral veel liefde van de biologische boer nodig was. Het zelf zaaien en oogsten van je voedsel en er vervolgens een lekker maaltje van koken is een bijzondere en waardevolle ervaring, dat je ieder kind gunt.”

Klik hier voor de moties die Esther Ouwehand heeft ingediend over Natuur- en Milieueducatie:

Ieder kind zelf zijn eigen voedsel zaaien en oogsten
Extra investeren in Natuur- en Milieueducatie in het basisonderwijs

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Extra controles op stallen in de zomer

De overheid moet in de zomer zorgen voor meer controles op de temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. De Tweede Kamer heeft...

Lees verder

Grote zorgen omwonenden over gifgebruik bollensector

Omwonenden van bollenvelden en akkers in Noord-Holland maken zich grote zorgen over de gevolgen van het gifgebruik op de veld...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief