Extra controles op stallen in de zomer


11 juli 2013

De overheid moet in de zomer zorgen voor meer controles op de temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren die hierom vraagt.

In de aangenomen motie wordt de regering opgeroepen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de zomermaanden extra controles te laten uitvoeren op de temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. In potdichte stallen is ventilatie voor dieren noodzakelijk om te overleven. Ventilatie is zeer kwetsbaar voor technische fouten, die grote gevolgen kunnen hebben voor het dierenwelzijn.

Door slechte ventilatie kunnen de ammoniakconcentraties binnen een stal sterk oplopen, wat bij dieren kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals irritaties aan de luchtwegen en het ontstaan van ziektekiemen. Ook leiden hogere temperaturen in de zomer tot ernstige welzijnsproblemen. Dieren hebben geen toegang tot frisse lucht en krijgen niet de mogelijkheid om bij hoge temperaturen af te koelen. Er worden geregeld incidenten gemeld over defecte ventilatoren in stallen waardoor dieren kunnen stikken door het gebrek aan frisse lucht.

In juni zijn er nog 1100 varkens gestikt nadat het ventilatiesysteem in een stal uitviel. Marianne Thieme heeft hier eerder al Kamervragen over gesteld en is verheugd dat er in de zomer extra controles zullen plaatsvinden. Marianne Thieme: “Dieren moeten leven in potdichte stallen en in hun eigen ammoniaklucht staan. Frisse en schone lucht is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van dieren en hier moet dan ook beter op gecontroleerd worden.”

Gerelateerd nieuws

Onderzoek naar dumpen vis op zee na motie PvdD

Op aandringen van de Partij voor de Dieren laat staatsecretaris Dijksma onderzoek doen naar het dumpen van vis op zee. Onlang...

Lees verder

PvdD pleit voor degelijk voedselonderwijs

Elk basisschoolkind moet minstens één keer in zijn schooltijd zelf zijn eigen voedsel kunnen verbouwen. Daarvoor heeft Esther...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief