PvdD: landelijk beleid bijtin­ci­denten


22 september 2015

De Partij voor de Dieren wil dat er een landelijk beleid voor bijtincidenten komt. De partij heeft hier dinsdag toe opgeroepen tijdens het VAO Dierenwelzijn.

(Video AO dierenwelzijn van 24 juni 2015)

In de huidige situatie wordt het beleid bij bijtincidenten per gemeente bepaald. Willekeur ligt hierdoor op de loer, wat onduidelijkheid veroorzaakt bij hondeneigenaren, slachtoffers en handhavende instanties. De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) wil daarom dat er landelijk beleid ontwikkeld wordt, een aanbeveling die staatssecretaris Dijksma tot nu toe naast zich neer heeft gelegd. De Partij voor de Dieren heeft daarom het kabinet opgeroepen het advies van de RDA alsnog op te volgen.

Marianne Thieme: “De volstrekte willenkeur die nu heerst leidt tot veel problemen. De RDA heeft een mooi stappenplan opgesteld om tot een landelijk beleid te komen, dat de staatssecretaris zo kan overnemen.”

Opvoedbewijs
Tijdens hetzelfde VAO heeft de PvdD de regering tevens opgeroepen de mogelijkheid van een verplichte hondencursus, voordat een hond aangeschaft mag worden, te onderzoeken. In Zwitserland is dit al verplicht. Agressie bij honden wordt doorgaans niet veroorzaakt door de honden maar door de houders. Een verplichte hondencursus zou daarom een effectieve aanpak zijn in het voorkomen van toekomstige problemen met agressieve honden.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief