PvdD: Kabinet moet Roemenië aanspreken op beloning doden zwerf­honden


26 maart 2014

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken over de premiejacht op zwerfhonden in Roemenië. Een hondenkliniek in Roemenië werd vrijdag leeggeroofd door premiejagers, omdat de Roemeense autoriteiten geld geven voor elke gevangen hond. De Partij voor de Dieren wil dat het Nederlandse kabinet aandringt bij de Roemeense autoriteiten om te stoppen met het systeem waarbij het vangen en doden van zwerfhonden wordt beloond.

De Roemeense autoriteiten blijven het doden van zwerfhonden aanmoedigen met een beloningssysteem door een bedrag van 50 euro uit te keren per gedode hond. De Partij voor de Dieren vindt dit ethisch onaanvaardbaar. Marianne Thieme wil dat de Nederlandse regering aandringt bij de Roemeense regering om te stoppen met het wrede zwerfhondenbeleid met het beloningssysteem en over te gaan op vangen, sterilisatie en terugplaatsing. Het Kabinet is gevraagd of dergelijke perverse beloningsprikkels in strijd zijn met de Europese overeenkomst bescherming kleine huisdieren. De PvdD wil tot slot weten of Roemenië, lidstaat van de Europese Unie, bij het uitkeren van de beloningen gebruik maakt van Europees geld.

Marianne Thieme: “Het is onacceptabel dat de regering van Roemenië haar burgers met een perverse beloningsprikkel aanmoedigt tot het vangen en doden van honden. Een dergelijke wrede houding tegenover zwerfdieren is onhoudbaar in een lidstaat van de Europese Unie.”

Eind september keurde het Roemeense Constitutionele Hof een wet goed die nu leidt tot een massaslachting onder de drie miljoen zwerfhonden die in Roemenië leven. De nieuwe wet staat het doden van zwerfhonden toe na een verblijf van veertien dagen in een asiel als er niet genoeg ruimte in de asielen is om de honden te houden, of wanneer de middelen voor voldoende voedsel of medische zorg ontbreken. Op dit moment worden honden massaal gedood. De Partij voor de Dieren pleit voor een einde aan dit wrede, ineffectieve beleid. Een bewezen effectieve methode voor beheersing van zwerfdierenpopulaties is de dieren te vangen, te steriliseren en vervolgens terug te plaatsen.

Marianne Thieme heeft al eerder Kamervragen gesteld en twee keer de ambassadeur van Roemenië gesproken over de massale dood van zwerfhonden die momenteel plaatsvindt in Roemenië. Lees hier meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor de zwerfhonden in Roemenië:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief