Debat over dierenleed paar­den­vlees


26 maart 2014

Op verzoek van de Partij voor de Dieren wordt een Kamerdebat gehouden over de productie van paardenvlees. Inspectieorganisatie voor landbouwdieren Eyes on Animals heeft onderzoek gedaan naar de herkomst van paardenvlees dat in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. Hieruit blijkt dat veel paardenvlees in Nederlandse winkels afkomstig is van paarden die worden geslacht in Noord- en Zuid-Amerika en daar zeer ernstig mishandeld worden.

​

Ook is de veiligheid van paardenvlees niet gewaarborgd omdat paarden, anders dan ‘gewone’ productiedieren, geneesmiddelen krijgen toegediend die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. De herkomst van paarden is in veel gevallen niet na te gaan.

Twee jaar lang zijn verschillende paardenveilingen, slachthuizen en paardentransporten in de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Argentinië geïnspecteerd. Vlees van deze paarden wordt op grote schaal naar Nederland geëxporteerd. Tijdens transporten die soms 36 uur duren krijgen paarden geen of nauwelijks water, voedsel en rust. Overvolle veewagens met uitgeputte, gewonde en vermagerde paarden vormen geen uitzondering.

Inspecteurs zagen hoe chauffeurs gevallen paarden sloegen met ijzeren staven of elektrische prikstokken om ze overeind te krijgen. Veulens werden vertrapt door volwassen paarden en raakten zwaargewond of stierven langzaam. De dieren werden onder extreme weersomstandigheden vervoerd. Zo reden werden er paarden tijdens barre woestijnhitte vervoerd in veewagens zonder dak.

Nederlandse supermarkten melden dat hun vlees voldoet aan Europese certificeringseisen. Consumenten krijgen dus daarmee foutieve informatie over wat ze eten. De Partij voor de Dieren wil een invoerverbod van paardenvlees uit de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Argentinië.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief