PvdD juicht import­verbod paar­den­vlees Mexico toe


11 december 2014

Paardenvlees in Nederlandse supermarkten is vaak afkomstig van paarden uit Midden- en Zuid-Amerikaanse landen die daar zeer ernstig mishandeld worden. Marianne Thieme heeft eerder dit jaar hierover een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren is verheugd dat de Europese Commissie heeft aangekondigd een importverbod in te voeren op paardenvlees uit Mexico.

Dierenwelzijnsorganisaties hebben twee jaar lang het welzijn van paarden onderzocht tijdens paardenveilingen, slachthuizen en paardentransporten in de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Argentinië. Vlees van deze paarden wordt op grote schaal naar Nederland geëxporteerd. Tijdens transporten die soms 36 uur duren krijgen paarden nauwelijks tot geen water, voedsel en rust. Chauffeurs slaan paarden met ijzeren staven of elektrische prikstokken en veulens sterven een tragische dood doordat ze vertrapt raken door volwassen paarden. Overvolle veewagens met uitgeputte, gewonde en vermagerde paarden zijn eerder regel dan uitzondering.

De risico’s die zijn verbonden aan het eten van paarden zijn aanzienlijk omdat paarden niet apart worden geregistreerd voor consumptie en onduidelijk is wat de veterinaire geschiedenis van het paard is. Er kunnen sporen van medicijnen in zitten, zoals fenylbutazon dat gebruikt wordt voor het bestrijden van koliek en gewrichtsaandoeningen. Dat kan bij mensen zorgen voor bloedarmoede of zelfs leukemie.

Marianne Thieme: “De paardenvleeshandel is zeer ondoorzichtig en gaat gepaard met dierenleed en volksgezondheidsrisico’s. Binnenkort hebben we in de Kamer een debat over de vraag in hoeverre paardenvlees toelaatbaar is gezien de risico’s voor mens en dier. Het is niet meer dan logisch dat er tevens een importverbod komt voor paardenvlees uit andere landen zoals Argentinië, Uruguay, Canada en de Verenigde Staten. De PvdD zal zich tijdens het debat hiervoor hard maken.

De Tweede Kamer maakt binnenkort bekend wanneer het debat plaats zal vinden.