PvdD: geen alleen­recht multi­na­ti­onals op voedsel


17 december 2015

STRAATSBURG, 17 december – De Partij voor de Dieren roept de Europese Commissie op om boeren en kwekers te beschermen tegen multinationals die claimen dat ze eigenaar zijn van zaden voor het kweken van groenten en fruit. "Het is onacceptabel dat multinationals als Monsanto en Syngenta octrooien aanvragen op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit, waardoor boeren en kwekers hun eigen zaden niet meer mogen gebruiken," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

Hazekamp vindt het schandalig dat deze bedrijven bepalen welke rassen op de markt zijn. "Deze multinationals willen geen concurrentie van boeren en kwekers. Ze willen het alleenrecht om zelf te kunnen bepalen welke zaden en plantenrassen nog geteeld en verkocht mogen worden. Als we op deze weg verder gaan, dan creëer je een monopoliepositie in één van de belangrijkste menselijke basisbehoeften: onze voedselvoorziening", aldus Anja Hazekamp.

"Zulke machtsposities zijn een groot gevaar voor onze voedselzekerheid en beperken niet alleen de keuze van boeren, maar ook die van consumenten," waarschuwt Anja Hazekamp. "Onze boeren en kwekers hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we kunnen kiezen tussen verschillende soorten aardappelen, waarbij de ene soort geschikt is voor frietjes en de andere voor aardappelpuree. Die keuze mag niet beperkt worden door multinationals die alleen maar uit zijn op het maken van winst."

Het voorstel van een aantal Nederlandse Europarlementariërs om boeren, kwekers en consumenten beter te beschermen tegen de industrie is vandaag door een ruime meerderheid van het Europees Parlement aangenomen. "Het Europees Parlement dwingt daarmee de Europese Commissie om de patentwetgeving aan te passen en het patenteren van planten te verbieden," aldus de Partij voor de Dieren.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief