PvdD eist verbod katten­jacht


31 juli 2018

De Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op de barbaarse (huis)kattenjacht die in twee provincies, Utrecht en Friesland, nog steeds plaatsvindt. Afgelopen week kwam in het nieuws dat jagers in deze provincies in de afgelopen 3,5 jaar zeker duizend katten doodschoten. "Met veel dierenleed en verdrietige kattenbaasjes als gevolg", zegt PvdD Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten die Kamervragen heeft gesteld.

In november 2013 werd in de Tweede Kamer al een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die de regering verzocht om het afschieten van katten niet langer toe te staan. Deze motie is echter tot op de dag van vandaag niet uitgevoerd. Desondanks is een groot aantal van de zeven provincies, die in 2013 nog kattenjacht toestonden, overgestapt op diervriendelijke alternatieven om overlast van vermeende verwilderde katten tegen te gaan. Alleen de provincies Utrecht en Friesland staan de kattenjacht nog toe. "En blijkbaar twijfelen nog twee provincies over herinvoeren. Dat is echt ontoelaatbaar", zegt Van Kooten. "Het onderscheid tussen een verwilderde kat en een huiskat is, zeker op grote afstand, niet te maken. Iedere kattenjager doet maar wat, iedere jager mag zelf beoordelen of een kat verwilderd lijkt en afgeschoten kan worden. Er zijn huiskatten teruggevonden, waarbij op de röntgenfoto te zien was dat de kat doorzeefd was met hagel. Baasjes zijn ontroostbaar of ‘gewoon’ hun kat kwijt. Die barbaarse huiskattenliquidatie moet nu eindelijk eens landelijk verboden worden. Het zou niet uit moeten maken in welke provincie je kat rondloopt. Het is een keer klaar!’

De zogenaamd verwilderde katten zijn volgens jagers 'een gevaar voor de weidevogels en de biodiversiteit' en moeten daarom massaal afgeschoten worden. "Wetenschappelijke onderbouwing van die stelling ontbreekt of er wordt verwezen naar onderzoeken van de jagerslobby zelf. Terwijl uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat, in tegenstelling tot de kat, de intensieve landbouw de grootste vijand is van de weidevogels en de biodiversiteit", stelt het PvdD-Kamerlid.

TNR-methode
In de twintig Kamervragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, vraagt Van Kooten niet alleen om een algeheel landelijk verbod op kattenjacht, maar ook of de minister met de provincies in gesprek wil gaan over de diervriendelijke alternatieven die in een aantal provincies succesvol zijn en kattenjacht overbodig maken. Zo wordt de TNR-methode, waarbij de katten bij overlast gevangen worden, gecastreerd of gesteriliseerd en weer teruggeplaatst worden, al in een aantal provincies succesvol toegepast. Ook zou er een landelijke chip- en registratieplicht ingevoerd moeten worden en meer voorlichting voor kattenbaasjes over castratie of sterilisatie.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief