Provincie Limburg geeft als eerste gehoor aan oproep tot jacht­verbod vanwege extreme kou


8 januari 2009

De Faunabescherming heeft vandaag in een brandbrief aan alle provinciebesturen een oproep gedaan om vanwege de felle kou en sneeuwval de jacht op in het wild levende dieren te stoppen. Het gaat om een ‘schietverbod’ op konijnen, hazen, wilde eenden, ganzen, fazanten, knobbelzwanen, vossen, wilde zwijnen, houtduiven, herten en reeën. De Partij voor de Dieren heeft aanvullend hierop de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit via Kamervragen de vraag gesteld deze oproep te ondersteunen. Ook heeft de Partij voor de Dieren gevraagd of de minister bereid is de AID opdracht te geven extra alert te zijn op overtreding van de Flora- en faunawet, omdat deze wet immers uitdrukkelijk het jagen op dieren verbiedt die als gevolg van weersomstandigheden in uitgeputte toestand verkeren.


De in het wild levende dieren zijn ernstig verzwakt, vooral ook vogels, vanwege de felle kou en vanwege het feit dat dieren niet goed bij hun voedsel kunnen komen door sneeuw en ijs. Jagen op deze dieren is al helemaal niet te verantwoorden. Daarnaast geldt dat ook dieren waarop weliswaar niet wordt gejaagd, wel ernstig verstoord worden door het schieten en daardoor steeds maar op de vlucht moeten. Dit terwijl zij juist in deze periode al hun energie moeten besteden aan het zoeken van het schaarse beschikbare voedsel.


De provincie Limburg heeft als eerste provincie gehoor gegeven aan de oproep tot een jachtverbod. Zij heeft vandaag het besluit genomen om voor de periode van 9 t/m 31 januari ’09 de jacht op de houtduif, wilde eend, fazant en konijn te sluiten en tevens de ontheffingen voor het doden van overwinterende ganzen op te schorten. De Partij voor de Dieren vindt het jammer dat niet alle dieren onder het jachtverbod vallen en hoopt dat snel andere provincies volgen maar dan wel met een algeheel jachtverbod.

Gerelateerd nieuws

Brutaal pleidooi voor barbaarse jachtvorm op edelherten.

Jagers proberen drijfjacht opnieuw in te voeren De vereniging tot behoud van het Veluws Hert, een door jagers gedomineerde be...

Lees verder

Of je worst lust: Bescherm cultureel erfgoed tegen commercialisering

De culturele evenementen die Nederland rijk is moeten van het volk blijven. Commerciële partijen claimen echter de volksfeest...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief