Of je worst lust: Bescherm cultureel erfgoed tegen commer­ci­a­li­sering


12 januari 2009

De culturele evenementen die Nederland rijk is moeten van het volk blijven. Commerciële partijen claimen echter de volksfeesten waardoor de feesten meer van de sponsor zijn dan van de bevolking. De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen om het Nederlands cultureel erfgoed te beschermen tegen de oprukkende commercialisering.

De van oorsprong niet-commerciële initiatieven zoals de Nieuwjaarsduik en de Elfstedentocht zijn vatbaar voor onvrijwillige overname door commerciële partijen, juist omdat ze door vrijwilligers georganiseerd worden. Commerciële partijen zoals Unilever-dochter Unox, de fabrikant die veel varkensvlees afkomstig uit de bioindustrie verwerkt in haar producten, claimde al de traditionele Nieuwsjaarsduik. Deelnemers aan de Nieuwjaarsduik dienden startgeld aan Unox te betalen en toeschouwers die niet betaalden werden niet geduld op het strand. Ook de draaiboeken voor de Elfstedentocht staan klaar bij Unox, mocht de 'tocht der tochten' er toch komen. Unox is van plan langs de route van tweehonderd kilometer zo'n 25 posten in te richten om worsten, erwtensoep en Unox-mutsen uit te delen. De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen aan de ministers van OCW en BZK om het Nederlands cultureel erfgoed te beschermen zodat het niet in handen valt van commerciële partijen.

De Partij voor de Dieren is van mening dat het cultureel erfgoed dat van nationale betekenis wordt geacht, bescherming verdient van de landelijke overheid tegen de commercialisering. Zo pleiten wij voor het voordragen van de Elfstedentocht voor de 'representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed' van Unesco. Daarnaast willen we van de ministers weten of het inderdaad waar is dat bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen delen van de openbare ruimte zijn afgesloten voor het publiek en slechts tegen betaling aan een commerciële partij (Unox) toegankelijk waren. Klik hier voor de Kamervragen.

Bas van der Schot (NRC 06-01-09)

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief