Brutaal pleidooi voor barbaarse jachtvorm op edel­herten.


23 december 2008

Jagers proberen drijfjacht opnieuw in te voeren

De vereniging tot behoud van het Veluws Hert, een door jagers gedomineerde belangenvereniging van ‘hertenliefhebbers’ pleitte vrijdag in EénVandaag voor herintroductie van de drijfjacht op edelherten, versluierd benoemd als ‘drukjacht’. De Partij voor de Dieren zal alles in het werk stellen om deze herintroductie tegen te houden.

Tijdens deze wettelijk verboden jachtvorm wordt een edelhert in de richting van een wachtende jager gedreven, die het hert kan neerschieten. Eerder experimenteerde het Nationale Park de Hoge Veluwe al met deze jachtvorm (toen aangeduid als ‘Riegeljagd’ met gebruikmaking van honden en drijvers), waarbij werd geconcludeerd dat de proef ‘niet succesvol’ was.

Hoewel de druk- en drijfjacht op edelherten wettelijk verboden is sinds 2002 en is daarop een uitzondering mogelijk . De toelichting op de wet luidt :Het wetsvoorstel beoogt elke vorm van drijven (drijfjacht) op edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen te verbieden en nog slechts een zeer beperkte vorm van drijven (één-op-één, zonder inzet van een hond) op wilde zwijnen toe te staan.

Dat jagers nu proberen de discussie over een drijfjachtvariant op edelherten te heropenen, geeft aan dat de jagerslobby kansen meent te zien binnen de huidige regeringscoalitie. Omdat het drijf- en drukjachtverbod met algemene stemmen is aangenomen door Tweede en Eerste Kamer, ligt het echter niet voor de hand dat het voorstel kans van slagen zal hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief