Prinses Alia van Jordanië spreekt Kamer­leden toe via live-verbinding


Tweede Kamer start behan­deling Wet Thieme tegen onver­doofd slachten met hoor­zitting

24 september 2019

In de Tweede Kamer wordt woensdag 25 september een hoorzitting gehouden over het nieuw ingediende wetsvoorstel van Marianne Thieme dat onverdoofd slachten moet verbieden. De hoorzitting is de eerste stap in de behandeling van het wetsvoorstel. In het eerste kwartier van de bijeenkomst wordt een live-verbinding gemaakt met prinses Alia bint Hussein uit Jordanië, die voor een wereldwijd verbod op onverdoofde slacht pleit.

Je moet eerst cookies accepteren voordat je deze video kunt bekijken


Andere sprekers zijn onder meer een inspecteur van Eyes on Animals en een dierenarts van Caring Vets. Ook vertegenwoordigers van de Joodse en moslimgemeenschap en rechtsgeleerden komen aan het woord.
De hoorzitting dient ter voorbereiding voor de Kamerleden. Hierna volgt een schriftelijke overlegronde. Na de beantwoording kan het plenaire debat worden ingepland.

In juni 2011 nam de Tweede Kamer een eerder wetsvoorstel van Thieme aan voor een definitief verbod op de onverdoofde slacht met 116 stemmen voor en 30 stemmen tegen; een historische mijlpaal in de strijd voor dierenwelzijn.
Een jaar later werd het wetsvoorstel geblokkeerd door de Eerste Kamer naar aanleiding van een convenant dat toenmalig staatssecretaris Bleker sloot met religieuze organisaties. CDA, CU, SGP, VVD, PvdA, D66 en 3 van de 5 GroenLinks-senatoren stemden tegen de wet.
Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde echter in 2015 tot een verbod op het onbedwelmd slachten. Ook de koepel van dierenartsen in Nederland heeft bij herhaling aangegeven dat het dierenleed dat voortvloeit uit onverdoofd slachten niet acceptabel is.

De hoorzitting begint om 10 uur. Kijk live mee via tweedekamer.nl.