Politiek neemt schijn­ver­ant­woor­de­lijkheid bij vogelpest


1 november 2005

De vogelpest grijpt om zich heen en de wereld raakt in paniek. Regeringen nemen drastische en voor dieren dramatische, kortzichtige beslissingen en negeren de werkelijke oorzaak van het probleem. Economische belangen brengen het leven van honderden miljoenen mensen én dieren in direct gevaar.

De Partij voor de Dieren onderkent dat het probleem van de vogelpest en de menselijke slachtoffers die deze kan maken zeer ernstig is. De partij is echter van mening dat de werkelijke veroorzaker van de verspreiding van het virus niet wordt benoemd: de mens zelf. De beschuldigende vinger gaat richting de grootste slachtoffers van het virus van dit moment, vogels in het algemeen en trekvogels in het bijzonder. Zij zouden het grootste risico van verspreiding vormen. Slachtoffers worden daarmee zeer ten onrechte als daders aangewezen.

Het vogelpestvirus is van alle tijden, het internationale gesleep met dieren, het vetmesten van jaarlijks wereldwijd 47 miljard kippen op een kluitje echter niet. Hier ligt de werkelijke oorzaak. Waar het virus in de natuur snel wordt overwonnen, blijft de vogelpest al jaren rondwaren. De oorzaak hiervan ligt in de continu nieuwe besmettingen vanuit de bio-industrie, zo geeft viroloog Osterhaus aan.

De slachtoffers die het virus maakt zijn de verantwoordelijkheid van de mens zelf en het gevolg van de ongebreidelde consumptie van vlees dat zo goedkoop mogelijk op het bord moet liggen. Het is aan onze regering en die van andere landen om hier verantwoording voor te nemen en mens en dier te behoeden voor een nóg grotere ramp.

Voor meer informatie zie het weblog van Marianne Thieme op deze site of van Wakker Dier of kijk op www.dierenbescherming.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief