Plan voor tegengaan impuls­aan­kopen huis­dieren


21 november 2012

Staatssecretaris Verdaas komt met een plan om impulsaankopen van huisdieren tegen te gaan. Die toezegging deed hij gisteravond tijdens een Algemeen Overleg over de dierenopvang in antwoord op vragen van Esther Ouwehand. De staatssecretaris liet weten de zorgen van de Partij voor de Dieren te delen over ondoordachte aanschaf van huisdieren, met alle gevolgen van dien. Ook gaat de staatssecretaris op korte termijn kijken naar de noodzaak om niet alleen voor honden, maar ook voor katten een Identificatie- en Registratiesysteem in te voeren. De Partij voor de Dieren wees erop dat de Tweede Kamer al langer aandringt op een goed I&R voor katten en verwacht dat ook de staatssecretaris het belang zal inzien van de aanpak van de zwerfkattenproblematiek.

Opvangcentra en dierenasielen luidden de afgelopen jaren herhaaldelijk de noodklok over het groeiend aantal katten dat op straat wordt gedumpt en in asielen belandt of verwildert. Naar schatting gaat het om bijna 100.000 katten per jaar. Verschillende provincies hebben jagers toestemming verleend om duizenden verwilderde katten af te schieten in het buitengebied.

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet de problemen aanpakt bij de bron en katten voortaan gaat beschermen tegen dumping door eigenaren. Met een identificatie- en registratieplicht kan er beter gecontroleerd worden op fokkerij en handel en wordt het makkelijker om de eigenaar te achterhalen van dieren die op straat gevonden worden. De nieuwe staatssecretaris heeft beloofd zich snel in de problematiek te verdiepen, waarna hij met een reactie komt op het pleidooi om ook katten voortaan verplicht te laten chippen. Zijn voorstel komt in januari naar de Tweede Kamer.

Ook heeft de staatssecretaris, op verzoek van de Partij voor de Dieren, toegezegd te onderzoeken hoe impulsaankopen van dieren kunnen worden teruggedrongen door middel van wet- en regelgeving en goede voorlichting. Daarbij zal hij kijken naar mogelijkheden om handel van dieren via bijvoorbeeld Marktplaats en in tuincentra te verbieden.

Esther Ouwehand: “We zijn blij dat de staatssecretaris zich wil verdiepen in de problemen met het groeiend aantal zwerfkatten in Nederland. We verwachten dat hij, net als de Tweede Kamer eerder al uitsprak in een motie, overtuigd zal raken van de noodzaak van een sluitend I&R-systeem. Ook is het goed te horen dat hij zich zorgen maakt over impulsieve aanschaf van huisdieren en met een plan wil komen om impulsaankopen terug te dringen. We rekenen erop dat hij werk maakt van zijn beloften, want dat is hard nodig. Alleen dan kunnen we de verwaarlozing en dumping van dieren bij de bron aanpakken”.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Openheid bij toelating bestrijdingsmiddelen

De Tweede Kamer wil dat de wetenschappelijke studies die worden gebruikt wanneer nieuwe soorten landbouwgif worden toegelate...

Lees verder

Motie voor stop Europese subsidie megastallen

Esther Ouwehand heeft vandaag in de Tweede Kamer een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de massale subsidiëring va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief