Motie voor stop Europese subsidie mega­stallen


22 november 2012

Esther Ouwehand heeft vandaag in de Tweede Kamer een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de massale subsidiëring van megastallen met Europees belastinggeld stopt. Aanleiding voor de motie is de uitzending van De Slag om Brussel waaruit blijkt dat er nog altijd megastallen worden gefinancierd met Europees belastinggeld. De Partij voor de Dieren vindt het ontoelaatbaar dat publieke middelen worden besteed aan de nog verdere intensivering van de vee-industrie.

De uitzending toont hoe Europa de vestiging van de Amerikaanse varkensproducent Smithfield in Roemenië subsidieert. De producent ontving tussen 2008 en 2010 alleen al meer dan 600 duizend euro aan Europese subsidies. In de uitzending zegt een EU-ambtenaar dat het volkomen normaal is dat een groot bedrijf zoveel subsidie ontvangt. Dat kleinere boeren daardoor verdwijnen zou geen enkel probleem zijn.

Smithfield is met 486 duizend varkens de grootste varkensproducent ter wereld en door de komst van deze gigant hebben al vele lokale boeren hun bedrijf moeten sluiten. Tussen 2003 en 2007 is het aantal varkensboeren in Roemenië met 90% gedaald. Ook zou het bedrijf verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van varkenspest in 2007, doordat het niet voldeed aan de juiste sanitair-veterinaire maatregelen.

Dit is niet de eerste keer dat blijkt dat gigantische stallen in het buitenland worden gefinancierd met belastinggeld. Stichting Wakker Dier publiceerde in januari een rapport waaruit blijkt dat de overheid al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland subsidieert. Om daar een einde aan te maken, heeft de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen, waarin de regering werd opgedragen op geen enkele wijze meer bij te dragen aan de financiering van megastallen in het buitenland. De regering weigert deze motie echter uit te voeren. Eind augustus publiceerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een onderzoek waaruit bleek dat de Nederlands belastingbetaler meebetaalt aan een gigastal voor 17,8 miljoen plofkippen. De Kamervragen die de Partij voor de Dieren hierover stelde, zijn nog steeds niet beantwoord door het kabinet.

Esther Ouwehand heeft vandaag opnieuw een motie ingediend, die de regering verzoekt zich in te zetten voor een aanscherping van de criteria voor Europese landbouwsubsidies, zodat er ook een einde kan worden gemaakt aan de (in)directe financiering van megastallen met Europees belastinggeld. Aanstaande dinsdag wordt over de motie gestemd.

Gerelateerd nieuws

Plan voor tegengaan impulsaankopen huisdieren

Staatssecretaris Verdaas komt met een plan om impulsaankopen van huisdieren tegen te gaan. Die toezegging deed hij gistera...

Lees verder

Marianne Thieme stelt Kamervragen over bereiding van beschermde houtsnip in De Wereld Draait Door

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de bereiding van beschermde houtsnippen in de uitzending van De Wereld Draa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief