PINK! roept Unitas op tot royement dieren­beulen.


28 september 2007

Amsterdam, 28 september 2007 - Acht nieuwe leden van studentenvereniging Unitas uit Amsterdam hebben als ontgroening spaflesjes met levende goudvissen leeg moeten drinken. PINK! de jongerenorganisatie van Partij voor de Dieren heeft Unitas in een brief opgeroepen de betrokken leden te royeren en aangifte bij politie te doen. Tevens wil PINK! een einde aan de geheimhoudingsplicht die eerstejaars opgelegd krijgen.

De eerstejaars uit Amsterdam zijn in de nacht van woensdag 26 op donderdag 27 september uitgegaan in Groningen. Van ouderejaars moesten zij van Amsterdam naar Groningen reizen met lege spaflesjes. In Groningen aangekomen zijn deze voor de ontgroening gevuld met levende goudvissen. De volgende ochtend moesten zij met levende goudvissen terugkomen in Amsterdam en deze opeten, net als de eerstejaars van vorig jaar verplicht waren te doen.

PINK! maakt zich ernstige zorgen over deze weerzinwekkende vorm van dierenmishandeling bij studentenverenigingen. Voor PINK! is de gedachte achter een studentenvereniging jonge volwassenen op sociaal gebied zelfontplooiing te bieden. Maar volgens PINK! voeden op deze manier verenigingen haar nieuwe leden op tot beulen.

Al tientallen jaren krijgen studentenverenigingen kritiek van buiten op hun ontgroeningsrituelen. PINK! merkt op dat hierin het afgelopen jaar een belangrijke, duidelijk waarneembare kentering heeft plaatsgevonden. Namelijk voor het eerst in de geschiedenis komt de kritiek niet alleen van buiten, maar nu ook van binnen de studentenverenigingen. Een onmiskenbaar voorbeeld is het verhaal van een oudlid van het Delftsch Studenten Corps die beschrijft hoe zijn zoon september jongstleden is geterroriseerd tijdens zijn ontgroening (NRC Next d.d. 14 september 2007).

PINK! wil dat politiek en onderwijsinstellingen, studentenverenigingen als Albertus en Vindicat uit Groningen verplichten, om een einde te maken aan de geheimhoudingsplicht die nieuwe leden op straffe van 10.000 euro boete opgelegd krijgen. Volgens PINK! zullen hierdoor meer excessen de buitenwereld bereiken en daarmee voor de toekomst voorkomen kunnen worden.

Daar dergelijk gedrag volgens PINK! op geen enkele manier te rechtvaardigen is en volledig indruist tegen de doelstellingen van studentenverenigingen, roept zij Unitas op de betrokken leden te royeren, aangifte te doen bij politie van dierenmishandeling en het toezicht op de ontgroeningstijd drastisch te herzien.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief