Partij voor de Dieren zorgt voor aanpak onwettige uier­cor­recties


30 maart 2010

De Partij voor de Dieren heeft bewerkstelligd dat er opgetreden is tegen een dierenartspraktijk die onwettige speencorrecties heeft uitgevoerd. De Algemene Inspectiedienst (AID) kwam in actie na Kamervragen van Marianne Thieme over berichten in de media dat scheefstaande uiers door dierenartsen operatief worden rechtgezet om ze geschikt te maken voor melkrobots. De ingrepen zijn volgens de Partij voor de Dieren exemplarisch voor de manier waarop dieren aan de wensen van de mens worden aangepast.

In de beantwoording van de Kamervragen stelt minister Verburg van LNV dat een diergeneeskundige noodzaak ontbrak voor het aanpassen van de uiers van een zevental melkkoeien. Daarmee is er sprake van een overtreding van het Ingrepenbesluit. Na onderzoek ging de AID over tot het uitdelen van een officiële schriftelijke waarschuwing aan de betrokken dierenartsenpraktijk en drie veehouders. Bij een volgende overtreding kan er proces-verbaal worden opgemaakt.

Thieme is blij met het resultaat. ‘De minister heeft toegezegd dat de AID in de komende periode meer aandacht gaat besteden aan het controleren op onwettige uiercorrecties. Terecht, het is toch onbegrijpelijk dat er in gezonde dieren wordt gesneden om ze aan te passen aan onze machines’.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bezorgd over aantasting Antarctica

Den Haag, 30 maart 2010 – De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de effectiviteit van de huidige regelgevi...

Lees verder

Bijendeskundige: 'Laakbare fouten in recent onderzoek bijensterfte'

Het onderzoek naar de bijensterfte dat in opdracht van het ministerie van LNV wordt uitgevoerd, staat ter discussie. Deze wee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief