Partij voor de Dieren wil waar­schu­wings­e­tiket op vlees


24 maart 2011

De Partij voor de Dieren vindt dat er een verplichte waarschuwing op de verpakking van vlees moet staan over de kans op besmetting met de MRSA-bacterie. Deze waarschuwing moet vergelijkbaar zijn met de gezondheidswaarschuwing die op tabak staat.

De mogelijkheid om besmet te raken met de MRSA-bacterie is aanzienlijk door contact met rauw (kalfs- kippen-, varkens-, kalkoen)vlees. Het risico voor mensen die besmet zijn met de MRSA-bacterie is dat antibiotica niet meer aanslaat, waardoor mensen niet meer genezen kunnen worden van een infectie. Door grootschalig (preventief) gebruik van antibiotica in de veehouderij rukt de MRSA-bacterie snel op, zodat de kans op besmetting steeds groter wordt.

Marianne Thieme stelde Kamervragen aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de bereidheid regelgeving op te stellen waarbij de vleessector verplicht wordt een waarschuwing op verpakkingen en bij reclame-uitingen aan te brengen. Op de waarschuwing moet staan welke risico’s er aan het vlees kleven. Consumenten moeten er op gewezen worden dat het belangrijk is de handen goed te wassen na aanraking van rauw (kalfs- kippen-, varkens-, kalkoen)vlees en dat het belangrijk is dit rauwe vlees goed gescheiden te houden van andere etenswaren om zo kruisbesmetting te voorkomen.
De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van de met Europese subsidie gesteunde reclamecampagne ‘Kalfsvlees is lekker betrouwbaar. Natuurlijk wordt dat gecontroleerd’ die in verschillende dagbladen verschenen is.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren opent meldpunt misstanden bij bouw megastallen

De Partij voor de Dieren heeft steun gekregen voor een spoeddebat met Minister Donner van Binnenlandse Zaken en staatssecre...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over 'Echte meisjes in de jungle'

De Partij voor de Dieren heeft met afschuw kennis genomen van de uitzending van het RTL 5-programma ‘Echte meisjes in de jung...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief