Partij voor de Dieren wil snelle aanpak stal­branden


13 juli 2010

Partij voor de Dieren wil snelle aanpak stalbranden

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het grote aantal dieren dat om het leven komt bij stalbranden. In de eerste helft van dit jaar zijn er al meer dieren omgekomen als gevolg van brand dan in heel 2009, zo blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De afgelopen weken kwamen onder meer 75.000 kippen om bij een brand in Middelbeers, en zijn honderden varkens verbrand in een stal in Landhorst.

De Partij voor de Dieren vindt dat er regelgeving moet komen om dieren veel beter te beschermen tegen stalbranden. Op dit moment gelden voor een schuur met dieren dezelfde regels als voor een schuur met bijvoorbeeld kantoorvoorraad. Onvoorstelbaar, vinden Marianne Thieme en Esther Ouwehand. Via Kamervragen en moties hebben zij veelvuldig om maatregelen gevraagd. Vorig jaar zegde de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu eindelijk toe de preventie van stalbranden te verbeteren. Nog voor deze zomer zou een onderzoek naar de stalbrandenproblematiek worden afgerond. Omdat de minister daar nog niets over heeft laten horen, heeft de Partij voor de Dieren vandaag gevraagd naar de stand van zaken.

Esther Ouwehand: “Stalbranden zijn afschuwelijk. De dieren kunnen geen kant op en sterven een vreselijke verstikkingsdood. Sprinklers en brandmelders kunnen veel ellende voorkomen, maar zijn niet eens verplicht. Dat moet echt anders. Er moeten snel strengere brandveiligheidseisen komen voor stallen waarin dieren worden gehouden.”

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren verontwaardigd over falend Q-koortsbeleid

Den Haag, 7 juli 2010 – De Partij voor de Dieren is verontwaardigd over het beleid van de ministers van Landbouw en Volksge...

Lees verder

Hitte gevaarlijk voor dieren

Deze zomer kent al veel hete dagen en dus is het van belang voldoende verkoeling te vinden. Ook dieren hebben last van de hit...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief