Partij voor de Dieren veront­waardigd over falend Q-koorts­beleid


7 juli 2010

Den Haag, 7 juli 2010 – De Partij voor de Dieren is verontwaardigd over het beleid van de ministers van Landbouw en Volksgezondheid bij het bestrijden van de Q-koorts. Vandaag werd een nieuwe Q-koortsbesmetting gemeld bij een geitenhouderij in Lunteren. Volgens de partij wordt hiermee bevestigd dat het veel te vroeg is om het fok- en aanvoerverbod van geiten te versoepelen en dat hiermee minstens een half jaar gewacht moet worden.

Door het fokken met besmette geiten neemt het aantal Q-koortsbacteriën, die voornamelijk vrijkomen bij bevallingen en abortussen, alleen maar toe. Zelfs gevaccineerde dieren kunnen besmet raken. Fractievoorzitter Marianne Thieme zet haar vraagtekens bij de uitspraken van minister Verburg (LNV) over de werking van het vaccin. ‘In een officiële Kamerbrief geeft de minister toe dat het vaccin besmetting met Q-koorts niet voorkomt, maar alleen zorgt voor een vermindering van het aantal bacteriën. Vandaag lezen we in een persbericht van het ministerie dat het vaccin wél besmettingen zou voorkomen. Dat is dus gewoon niet waar.’ Thieme verzoekt de minister in Kamervragen om rectificatie van dit persbericht.

De Partij voor de Dieren sprak zich eerder al uit tegen het versoepelen van de maatregelen tegen Q-koorts, die minister Verburg voor 15 juli heeft voorzien. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, PVV, CU en SGP steunde de minister hierin. De nieuwe besmetting toont volgens Marianne Thieme aan hoe onverantwoord het is om het aanvoer- en fokverbod op te heffen. ‘Het is onaanvaardbaar dat er vanaf 15 juli weer gefokt kan worden, ook met de besmette geiten op het bedrijf in Lunteren. Mensen kunnen ernstig ziek worden van de Q-koortsbacterie en op deze manier neemt het aantal bacteriën in de omgeving juist toe. De minister moet voor deze geiten een levenslang fokverbod afkondigen, net zoals eerder gebeurde in soortgelijke gevallen.’ Tevens roept zij de minister op met spoed een reactie te geven op de Kamervragen, met het oog op de naderende versoepeling van de Q-koortsmaatregelen.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bepleit verbod op veetransport bij tropische hitte

Den Haag, 6 juli 2010 – De Partij voor de Dieren wil een verbod op veetransporten op dagen dat het kwik boven de 28 graden ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil snelle aanpak stalbranden

Partij voor de Dieren wil snelle aanpak stalbranden De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het grote aanta...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief