Minister Verburg laat circus­dieren nog langer aan hun lot over


16 juli 2009

Den Haag 16 juli 2009- Uiterlijk voor het zomerreces van de Tweede Kamer zou Minister Verburg de langverwachte onderzoeksresultaten over het welzijn van circusdieren presenteren. Maar nu blijkt dat de minister zich niet aan haar afspraak houdt en de broodnodige verbetering van het lot van deze dieren pas na de zomer wil behandelen. De Partij voor de Dieren is zeer verontwaardigd en heeft vandaag Kamervragen gesteld.


Honderden dieren worden elk jaar heen en weer gesleept om avond aan avond op te treden in circusvoorstellingen. In een rondtrekkend circus is het nagenoeg onmogelijk rekening te houden met de behoeften van dieren. Ze leven in te kleine transportkooien en lijden voortdurend onder de stress die de alsmaar veranderende omgeving, klimaat en blootstelling aan het publiek met zich meebrengt. Daarbij komt nog eens dat er nauwelijks controle is op dierenwelzijn in circussen. Veel landen, waaronder Oostenrijk, Bulgarije, Zweden, de Verenigde Staten en Israel hebben het gebruik van wilde dieren in circussen daarom beperkt of verboden. Maar Nederland is tot nu toe achter gebleven. Dit ten koste van de honderden dieren die jaarlijks door ons land worden gesleept.


Na veelvuldige pleidooien van de Partij voor de Dieren, leek zich vorig jaar een Kamermeerderheid af te tekenen voor een verbod. Maar op het laatste moment trok de SP zich terug. Hierdoor kreeg minister Verburg de ruimte om regelgeving uit te stellen en eerst nog een onderzoek te verrichten naar het welzijn van dieren in circussen. Dit terwijl er al meerdere onderzoeksrapporten liggen over dit onderwerp. Nu blijkt dat Verburg met vakantie is en het rapport pas na de zomer gepresenteerd zal worden. Voor de circusdieren betekent dit dat zij nog langer zullen moeten wachten voordat er een einde komt aan hun lijden. Esther Ouwehand: ‘Het is echt onacceptabel wat de minister hier doet. Zonder de Kamer te informeren stelt ze de presentatie van dit rapport uit. Het verbod op wilde dieren in circussen is onvermijdelijk en moet er zo snel mogelijk komen. De recente incidenten met de circusgiraf in Zuid-Holland benadrukken dit eens te meer.’ De Partij voor de Dieren wil van de minister weten waarom zij haar toezegging om het rapport voor de zomer te presenteren niet is nagekomen en heeft vandaag Kamervragen gesteld over de kwestie.

Klik hier voor Kamervragen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief