Partij voor de Dieren wil jacht­verbod wegens sneeuw en ijs


22 december 2010

Den Haag, 20 december 2010 - De Partij voor de Dieren wil dat er een algeheel jachtverbod ingesteld wordt wegens de erbarmelijke omstandigheden waarin in het wild levende dieren door de winterse omstandigheden op dit moment verkeren. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over een mogelijk verbod op drijfjachten in sneeuwperiodes. In diverse provincies is onder meer door Statenleden van de Partij voor de Dieren het verzoek neergelegd om een jachtverbod in te stellen in verband met de winterse omstandigheden. In onder andere Limburg, Zeeland, Noord-Holland is zo'n jachtverbod inmiddels ingesteld. Zuid-Holland stelt het jachtverbod vrijdag in, tot nader order, met uitzondering van de jacht op damherten en reeën.

De wet verbiedt jagen bij een besneeuwde bodem, maar gebleken is dat jagers een maas in de Flora- en faunawet hebben gevonden om toch drijfjachten op hazen, konijnen en hazen te organiseren. Het flinke pak sneeuw dat ons land bedekt, beperkt de mogelijkheden voor dieren om voedsel te zoeken en ook hun schuilmogelijkheden zijn door de sneeuw beperkt.

In vervolg op een brief van Frank Wassenberg, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in het Limburgs Parlement, heeft het college van Gedeputeerde Staten Limburg vandaag een jachtverbod ingesteld tot en met 15 januari. Als er voor die tijd een belangrijke verbetering in de omstandigheden komt, kan de provincie besluiten om het jachtverbod eerder op te heffen. Wassenberg reageert verheugd op het jachtverbod: “Heel belangrijk dat dit nu gebeurt. In de sneeuw hebben dieren geen enkele kans tegen de jagers. Door nu een jachtverbod in te stellen, krijgen de dieren het voordeel van twijfel van de provincie. In deze omstandigheden is dat hard nodig.”

Ook in Zeeland, Noord- en Zuid-Holland is of wordt inmiddels zo'n verbod ingesteld, in Gelderland en Flevoland is het verzoek afgewezen en in Brabant wordt vanaf vrijdag alleen een jachtverbod op eenden ingesteld. In Groningen zal de jacht op wilde eend per 27 december 2010 sluiten. Tevens zal de ontheffing voor afschot van ganzen en smienten worden opgeschort in Groningen. In de provincie Utrecht wordt na de kerst een jachtverbod ingesteld. Het beheer van reeën en het doden van vossen valt echter niet onder dit verbod. Marianne Thieme: "De Partij voor de Dieren wil dat snel een algeheel jachtverbod van kracht wordt als de bodem met sneeuw bedekt is - zonder uitzondering voor de drijfjacht. Het is onethisch om dieren op te drijven wanneer deze dieren niet in staat zijn te vluchten door de hoogte van de sneeuw'.

Bekijk de Kamervragen van Marianne Thieme

Bekijk het:

Persbericht van de Partij voor de Dieren Statenfractie Limburg

Persbericht van de Partij voor de Dieren Statenfractie Utrecht

Persbericht van de Partij voor de Dieren Statenfractie Zuid-Holland

Gerelateerd nieuws

Opinie: Rabbijn Evers heeft geen gelijk

Recent is in het Nederlands Dagblad het artikel "Partij niet voor de Dieren" verschenen(1), van de hand van Mr. drs. R. Eve...

Lees verder

Niko Koffeman voorgedragen als lijsttrekker Eerste Kamerverkiezingen

Amsterdam, 6 januari 2011 – Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren draagt Niko Koffeman voor als lijsttrekker voor...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief