Gebruik van land­bouwgif leidt tot ernstige long­in­fecties


20 juni 2013

De Partij voor de Dieren heeft het Kabinet vandaag gevraagd om een onmiddellijk verbod op vijf stoffen in bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van de stoffen heeft zeer waarschijnlijk geleid tot een nieuwe resistente schimmel die ernstige ziekten bij mensen veroorzaakt, waaronder longinfecties. Bestrijdingsmiddelen met deze stoffen worden op grote schaal gebruikt in onder andere de landbouw.

De resistente aspergillusschimmel verspreidt zich steeds verder over Nederland. De schimmel kan ernstige longinfecties veroorzaken bij mensen met een minder goede weerstand, komt in de lucht voor, maar er zijn nu ook sporen in woonhuizen en -wijken gevonden. Deze resistente schimmel verspreidt zich met een snel tempo. Vooral mensen met een lage weerstand zijn vatbaar voor de resistente schimmel. Deze kan verschillende ziekten, waaronder ernstige longinfecties veroorzaken. Patiënten zijn vanwege de resistentie zeer moeilijk te behandelen, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

Uit onderzoek blijkt dat de resistente schimmels moleculair sterk lijken op verschillende soorten schimmelbestrijdingsmiddelen, ook wel fungiciden. De vijf fungiciden zijn vanaf 1990 op de Nederlandse markt toegelaten. Deze middelen (tebuconazool, epoxiconazool, difenoconazool, bromuconazool en propiconazool) worden in de landbouw op grote schaal gebruikt om schimmels te bestrijden bij de teelt van bijvoorbeeld groenten als spitskool en winterwortel.

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een verbod op fungiciden vanwege het ontstaan van gevaarlijke resistentie van schimmels. De minister van VWS beloofde meer onderzoek, en beloofde herhaaldelijk om het probleem aan te pakken, maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen. De partij vindt dat de minister in het licht van dit nieuwe wetenschappelijke onderzoek onmiddellijk in actie moet komen. De middelen die zeer waarschijnlijk zorgen voor deze resistentie moeten wat Esther Ouwehand betreft direct van de markt worden gehaald.

Esther Ouwehand: “Nederland staat in de top drie van de wereld als het gaat om gifgebruik in de landbouw. Steeds meer onderzoek toont aan dat mensen hier letterlijk ziek van worden. Dat is gewoon niet aanvaardbaar. Het gif dat zeer waarschijnlijk de resistentie bij schimmels veroorzaakt, moet per direct van de markt worden gehaald. Economische belangen mogen niet prevaleren boven de volksgezondheid”.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil einde vossenjacht

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de jacht op de vos. Hier heeft de partij voor gepleit tijdens het debat over het g...

Lees verder

Hardere aanpak dieren(mis)handelaren

De Partij voor de Dieren zal morgen bij staatssecretaris Dijksma aandringen op een hardere aanpak van dieren(mis)handelaren. ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief