Partij voor de Dieren: vragen over wettigheid subsidies Kroon­domein


30 juni 2008

Kamerdebat kosten koninklijk huis

Den Haag, 30 juni 2008 – De Partij voor de Dieren zal vanavond tijdens het debat over kosten van het Koninklijk huis opheldering vragen van het Kabinet over ontvangen gelden op grond van de Subsidieregeling Natuurbeheer en de Subsidieregeling Agrarische Natuur. In 2006 werd een Subsidie Natuurbeheer ontvangen van € 592.092,85 en een subsidiebedrag van € 87.111,96 voor Agrarische Natuur.
Volgens de wettelijke regeling is het onmogelijk om beide subsidies gecumuleerd te ontvangen en is de Subsidie Agrarische Natuur uitgesloten voor bosbouw. Voor de Subsidie Natuur geldt dat de terreinen in principe minimaal 358 dagen opengesteld zijn voor het publiek. Aan deze eis wordt niet voldaan: Het overgrote deel van het Kroondomein is van 15 september tot 25 december gesloten. Marianne Thieme: “Het argument dat dat zou zijn om de bronsttijd van de edelherten te respecteren, is een gotspe omdat slechts een klein deel van de bronsttijd in de gesloten periode valt en de rest van de tijd benut wordt voor de Koninklijke jachtpartijen”.


De Partij voor de Dieren wil verder van het Kabinet weten hoe het kan dat de in 1840 beloofde heldere materiële scheiding tussen Kroon en Staat nog steeds niet tot stand is gebracht. Zelfs de Koningin gaf vorige week aan geen zicht te hebben op het hoe en waarom van haar inkomsten en uitgaven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief